Ugrás a fő tartalomra

Vilnius, Litvánia fővárosa

A mai napon Litvánia fővárosába, Vilniusba látogattunk el. Trakaitól csupán 27 kilométerre található, fél óra kocsival. Visszafelé ebből lett majdnem másfél órás az út, a péntek délutáni csúcsforgalom és két koccanásos baleset miatt. Olvastuk korábban, hogy sok a közúti baleset Litvániában, de az eddigi tapasztalataink alapján elég nyugodt sofőröknek tűntek a litvánok.
Vilniusról annyit érdemes tudni, hogy nagyjából 550.000 lakosa van, a Neris és a keskeny Vilnia folyók találkozásánál fekszik, hét domb között. Óvárosa, amely az UNESCO Világörökség része, az egyik legnagyobb barokk óváros Európában. Főbb látványosságai ennek ellenére egy nap alatt is bejárhatóak.
Mi a város délnyugati részén parkoltunk, közel a Hajnal-kapuhoz, így itt kezdtük a városnézést. A Hajnal-kapunál rögtön egy magyar nyelvű táblára lettünk figyelmesek. Sólyom László avatta fel 2006-ban, azoknak a vilniusiaknak az emlékére, akik 1956-ban nyíltan támogatták a magyar felkelést a szovjet elnyomással szemben.
Kellemes kis sétával bejártuk a központot, ahol a főbb épületek találhatóak, mint pl. a Városháza és a Szent Kázmér templom a háromszög alakú Városháza téren vagy a Székesegyház, a harangtoronnyal a Katedrális téren. A Székesegyházban szintén egy magyar vonatkozásra figyeltünk fel. A templom egyik kápolnáját Szent Lászlónak szentelte Jagelló litván fejedelem a 14. században, így a kápolnában megtekinthető a magyar uralkodó szobra is.
Magyar szemmel nézve még érdekes, hogy Vilniusban található Kelet-Európa egyik legrégebbi egyeteme, melynek egyik alapítója Báthory István volt. Az egyetem épületei is megtekinthetők, és legmagasabb épületének tornyában is fel lehet menni a kilátás kedvéért.
Mi a Gediminas kastély maradványaihoz másztunk fel a hasonló nevű dombra, hogy felülnézetből is megnézzük Vilniust, de ebben némileg csalódtunk, nincs a városnak meghatározó városképe felülről. Az viszont innen is látszódik, hogy rengeteg templom található a városban. Amerre néztünk, templomokat láttunk, mintha minden vallásnak lenne itt egy temploma, vagy inkább több. Amelyiket leginkább érdemes megnézni, az a Vilnia folyócska melletti Szent Anna templom, ami már Napóleonnak is nagyon tetszett, állítólag azt mondta róla, mikor hódító útjai során Litvánia területén járt, hogy magával vinné Párizsba.
Vilnius egyik furcsa érdekessége még az Uzupis köztársaság, ami egy bohém városrész a fővárosban, saját alkotmánnyal, himnusszal, miniszterekkel. Művészek alapították 1997-ben. Jelképük, egy harsonát fújó angyal. Alkotmányuk több nyelven ki van függesztve egy falra.
Mire ideértünk meg is éheztünk és szerencsére találtunk egy jó éttermet, ahol megkóstoltuk a hideg céklalevest és a Cepelinai-t, ami hússal töltött burgonyás tészta, nevét pedig onnan kapta, hogy a Zeppelin léghajóra emlékeztet az alakja.


Vezetés: 53 km                                                            
Séta: 13712 mHarangtorony a Katedrális téren

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bemutatkozás

Idén májusban hirtelen úgy döntöttünk, hogy feladva addigi munkánkat, augusztustól "másfél év szabadságra" megyünk. Felmondtunk munkahelyünkön és most úgy tervezzük, nagyjából másfél évre kicsit kiszakadunk a mókuskerékből és valami egészen mással foglalkozunk, mint eddig évekig az irodában.
Főként utazgatni szeretnénk, hogy jobban megismerjük a világot és magunkat is, de arra is gondoltunk, hogy ha úgy adódik dolgoznánk is. Akár önkéntes munkát is végeznénk vagy esetleg szállásért és ellátásért cserébe dolgoznánk valahol.
Különböző terveink vannak, először is a Nordkappra készülünk autóval, az itteni kánikulából a hűvösebb égtájak felé utazunk.
Erika & ÁdámKempingezési gyakorlat

Készülődvén a nagy útra, különböző gyakorlatokat tartunk Ádámmal. Szarvason a Holt-Körösben fürödve már tartottunk mentési gyakorlatot Baywatch-módra, aztán mivel én évek óta nem vezettem, de most két sofőrre lesz szükségünk, mivel több mint 7000 km-t kell megtennünk autóval, vezetési gyakorlatot is tartottunk. Sátorépítési gyakorlat is volt már, nem is akárhol, a szobában, az esős idő miatt.
A legfontosabb viszont a kempingezési gyakorlat volt, mivel már nagyon rég nem sátrazott egyikünk sem és úgy tervezzük, hogy az északi körutunk nagy részén az éjszakákat sátorban fogjuk eltölteni.
Ki kellett próbálnunk, hogy hogyan bírjuk a sátorozással járó macerát.
Galyatetőre utaztunk el pár napra a Mátrába, ahol a Turista Centrum új kempingjét próbáltuk ki, ami még teljesen kész sincsen. Nincs pl elkerítve az erdőtől így rögtön első éjszaka, nem sokkal lefekvés után fontos dolgot tanultunk. Ételt, könnyen megközelíthető helyen, még a sátor előterében sem lehet hagyni, mivel a rókáknak jó a s…

Kezdődik az utazás

Ma reggel végre elindultunk a várva várt kalandra. Utazáshoz ideális, esős napot fogtunk ki, az előző napi 40 fokos kánikula után. Kényelmes tempóban haladtunk, 550 kilométert tettünk meg egész nap.
Többször is megálltunk, többek között azért is, hogy geocaching ládákat keressünk. Azt találtam ki ugyanis, hogy útközben végig „nyomokat” hagyunk majd. Otthagyjuk az aláírásunkat a geocaching ládákban. Az elsőt Poroszlón találtuk, majd a következőt már Szlovákiában, Lipnikyben. Nem vagyunk nagy ládakeresők, de ha megyünk valamerre és útba esik egy-egy érdekes láda, azt begyűjtjük. Most inkább az egyszerűbbeket kerestük menetközben.
Délután már Lengyelországba értünk és 6-kor még a nap is előbújt. Meg is álltunk rögtön egy magyar étteremnél. Még csak pár órája hagytuk el az országot, de a honvágy máris ide húzott minket J
Bográcsgulyást, egy helyi specialitást, rzeszowi savanyú levest és Gundel palacsintát rendeltünk. Az étlapon tényleg rengeteg magyar étel volt és magyar borok is. A falo…