Ugrás a fő tartalomra

Utazás Észak Norvégiában

A reggeli sátorbontás után rögtön kocsiba pattantunk, hosszú út állt előttünk. A nap nagy részét sajnos utazással töltöttük. Norvégia hossza északi-déli irányban 1750 km, de kocsival a mélyen benyúló fjordok és a magas hegyek miatt, ennél sokkal többet kell utazni. Európában Norvégia a leghosszabb ország, szélessége viszont, Narvik közelében, az északi sarkkörtől nem messze, csak 6 km. A déli országrész jobban kiszélesedik, itt 400 km a legnyugatibb és a legkeletibb pont között a távolság.
Az utunk egyébként nagyon szép tájakon vitt keresztül, színes házakból álló kis városokon, kopár fjelleken, vízesésekben bővelkedő hegyeken utaztunk keresztül. Kerülgettük a fjordokat és sok helyen a rénszarvasokat. Néhány helyen megálltunk, tengerparton, kikötőben, szép idő volt, igyekeztünk kihasználni, az elmúlt borús, esős napok után.
Sikerült egy ideálisnak tűnő helyet találnunk a sátorozáshoz is az egyik fjord partján. Nem esett az eső, tábortüzet is raktunk, de hajnalra kiderült, hogy mégsem a legjobb választás volt ez a helyszín. Hatalmas szél lett, letépte a sátor eső elleni borítását is, nem bírtunk aludni, így hajnal 4-kor kapkodtuk össze magunkat és fáradtan folytattuk utunkat dél felé.

Vezetés: 520 km
Séta: 4215 m

Rénszarvas Nordkapp közelében

Kőhalmokkal teli őből

Fjord-parti kikötő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bemutatkozás

Idén májusban hirtelen úgy döntöttünk, hogy feladva addigi munkánkat, augusztustól "másfél év szabadságra" megyünk. Felmondtunk munkahelyünkön és most úgy tervezzük, nagyjából másfél évre kicsit kiszakadunk a mókuskerékből és valami egészen mással foglalkozunk, mint eddig évekig az irodában.
Főként utazgatni szeretnénk, hogy jobban megismerjük a világot és magunkat is, de arra is gondoltunk, hogy ha úgy adódik dolgoznánk is. Akár önkéntes munkát is végeznénk vagy esetleg szállásért és ellátásért cserébe dolgoznánk valahol.
Különböző terveink vannak, először is a Nordkappra készülünk autóval, az itteni kánikulából a hűvösebb égtájak felé utazunk.
Erika & ÁdámKempingezési gyakorlat

Készülődvén a nagy útra, különböző gyakorlatokat tartunk Ádámmal. Szarvason a Holt-Körösben fürödve már tartottunk mentési gyakorlatot Baywatch-módra, aztán mivel én évek óta nem vezettem, de most két sofőrre lesz szükségünk, mivel több mint 7000 km-t kell megtennünk autóval, vezetési gyakorlatot is tartottunk. Sátorépítési gyakorlat is volt már, nem is akárhol, a szobában, az esős idő miatt.
A legfontosabb viszont a kempingezési gyakorlat volt, mivel már nagyon rég nem sátrazott egyikünk sem és úgy tervezzük, hogy az északi körutunk nagy részén az éjszakákat sátorban fogjuk eltölteni.
Ki kellett próbálnunk, hogy hogyan bírjuk a sátorozással járó macerát.
Galyatetőre utaztunk el pár napra a Mátrába, ahol a Turista Centrum új kempingjét próbáltuk ki, ami még teljesen kész sincsen. Nincs pl elkerítve az erdőtől így rögtön első éjszaka, nem sokkal lefekvés után fontos dolgot tanultunk. Ételt, könnyen megközelíthető helyen, még a sátor előterében sem lehet hagyni, mivel a rókáknak jó a s…

Kezdődik az utazás

Ma reggel végre elindultunk a várva várt kalandra. Utazáshoz ideális, esős napot fogtunk ki, az előző napi 40 fokos kánikula után. Kényelmes tempóban haladtunk, 550 kilométert tettünk meg egész nap.
Többször is megálltunk, többek között azért is, hogy geocaching ládákat keressünk. Azt találtam ki ugyanis, hogy útközben végig „nyomokat” hagyunk majd. Otthagyjuk az aláírásunkat a geocaching ládákban. Az elsőt Poroszlón találtuk, majd a következőt már Szlovákiában, Lipnikyben. Nem vagyunk nagy ládakeresők, de ha megyünk valamerre és útba esik egy-egy érdekes láda, azt begyűjtjük. Most inkább az egyszerűbbeket kerestük menetközben.
Délután már Lengyelországba értünk és 6-kor még a nap is előbújt. Meg is álltunk rögtön egy magyar étteremnél. Még csak pár órája hagytuk el az országot, de a honvágy máris ide húzott minket J
Bográcsgulyást, egy helyi specialitást, rzeszowi savanyú levest és Gundel palacsintát rendeltünk. Az étlapon tényleg rengeteg magyar étel volt és magyar borok is. A falo…