Ugrás a fő tartalomra

A Mikulás otthonában

Ma volt a nagy nap, mikor találkozhattunk a Mikulással, finn nevén Joulupukkival!! Rovaniemitől 8 kilométerre él, épp az Északi sarkkörön. Nagyobb tolongásra számítottunk a falujában, Santa Claus Village-ben, de elég kevesen látogatják őt ilyenkor. Valószínűleg Karácsony tájékán van nála a főszezon. Először a sarkkörön fotózkodtunk, majd felkerestük a Mikulás házát. Bár a ház kialakítása inkább egy barlangra hasonlít. Egy sötét folyosón jutottunk el az előtérbe, ahol a kis manók invitáltak be a szobájába. Köszöntött minket, majd érdeklődött, honnan érkeztünk. Kiderült, hogy már a mai nap sem mi voltunk az első magyar látogatók, a héten pedig egy egész busznyi magyar turista látogatta meg Debrecenből. A Mikulás jó véleménnyel volt Magyarországról, mint megtudtuk, Ajka és Veszprém testvérvárosai Rovanieminek, így szokott ott járni december elején. Szereti a magyar ételeket. Elmondta még, hogy az utóbbi 15 év leghidegebb nyara volt az idei Finnországban és hogy ez az augusztus végi időjárás, amitől mi is szenvedtünk, még nekik is sok volt, ők sincsenek hozzászokva. Egy-két nappal korábban, kicsit távolabb, a hegyekben, még a hó is esett! Beszélgetés után fénykép is készült, amit aztán jó drágán megvehettünk az egyik manótól.
A Mikuláson kívül itt található még a Roosevelt-ház is, amivel az egész sarkköri turizmus elindult, és amiért a Télapó is most itt lakik, és nem a finn néphagyomány szerinti Korvatunturi-felföldön, a finn-orosz határon. A II. világháborúban Rovaniemi teljesen elpusztult és egy amerikai szervet segítségével építették újra a várost. Ennek a szervezetnek a képviseletében utazott a városba Eleanor Roosevelt, az egykori elnök özvegye 1950-ben. Fogadására az északi sarkkörön egy hét alatt építettek fel egy faházat. A szervezet a turizmus fellendítésével akarta Rovaniemi fejlődését elősegíteni. Ez jól sikerült, egyre többen jöttek a házba, hogy innen küldjenek sarkköri bélyegzővel ellátott képeslapot. 1984-ben pedig kitalálták, hogy ide költöztetik a Mikulást is. Ettől fogva turisták tömegei keresik fel Lappföld fővárosát. Azóta Santa Claus Village mellett megnyílt a Santa Park is. Mi ezt nem kerestük fel, de ez egy még csili-vilibb, giccsesebb, karácsonyi falunak tűnik a prospektusok alapján.
A Mikulás meglátogatása után, haladtunk tovább észak felé, a finn-norvég határhoz, ahol ismét egy kellemes szállást sikerült foglalni. 

Vezetés: 440 km
Séta: 5284 m

A Mikulással

A sarkkörön innen és túl

Északi sarkkör

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bemutatkozás

Idén májusban hirtelen úgy döntöttünk, hogy feladva addigi munkánkat, augusztustól "másfél év szabadságra" megyünk. Felmondtunk munkahelyünkön és most úgy tervezzük, nagyjából másfél évre kicsit kiszakadunk a mókuskerékből és valami egészen mással foglalkozunk, mint eddig évekig az irodában.
Főként utazgatni szeretnénk, hogy jobban megismerjük a világot és magunkat is, de arra is gondoltunk, hogy ha úgy adódik dolgoznánk is. Akár önkéntes munkát is végeznénk vagy esetleg szállásért és ellátásért cserébe dolgoznánk valahol.
Különböző terveink vannak, először is a Nordkappra készülünk autóval, az itteni kánikulából a hűvösebb égtájak felé utazunk.
Erika & ÁdámKempingezési gyakorlat

Készülődvén a nagy útra, különböző gyakorlatokat tartunk Ádámmal. Szarvason a Holt-Körösben fürödve már tartottunk mentési gyakorlatot Baywatch-módra, aztán mivel én évek óta nem vezettem, de most két sofőrre lesz szükségünk, mivel több mint 7000 km-t kell megtennünk autóval, vezetési gyakorlatot is tartottunk. Sátorépítési gyakorlat is volt már, nem is akárhol, a szobában, az esős idő miatt.
A legfontosabb viszont a kempingezési gyakorlat volt, mivel már nagyon rég nem sátrazott egyikünk sem és úgy tervezzük, hogy az északi körutunk nagy részén az éjszakákat sátorban fogjuk eltölteni.
Ki kellett próbálnunk, hogy hogyan bírjuk a sátorozással járó macerát.
Galyatetőre utaztunk el pár napra a Mátrába, ahol a Turista Centrum új kempingjét próbáltuk ki, ami még teljesen kész sincsen. Nincs pl elkerítve az erdőtől így rögtön első éjszaka, nem sokkal lefekvés után fontos dolgot tanultunk. Ételt, könnyen megközelíthető helyen, még a sátor előterében sem lehet hagyni, mivel a rókáknak jó a s…

Kezdődik az utazás

Ma reggel végre elindultunk a várva várt kalandra. Utazáshoz ideális, esős napot fogtunk ki, az előző napi 40 fokos kánikula után. Kényelmes tempóban haladtunk, 550 kilométert tettünk meg egész nap.
Többször is megálltunk, többek között azért is, hogy geocaching ládákat keressünk. Azt találtam ki ugyanis, hogy útközben végig „nyomokat” hagyunk majd. Otthagyjuk az aláírásunkat a geocaching ládákban. Az elsőt Poroszlón találtuk, majd a következőt már Szlovákiában, Lipnikyben. Nem vagyunk nagy ládakeresők, de ha megyünk valamerre és útba esik egy-egy érdekes láda, azt begyűjtjük. Most inkább az egyszerűbbeket kerestük menetközben.
Délután már Lengyelországba értünk és 6-kor még a nap is előbújt. Meg is álltunk rögtön egy magyar étteremnél. Még csak pár órája hagytuk el az országot, de a honvágy máris ide húzott minket J
Bográcsgulyást, egy helyi specialitást, rzeszowi savanyú levest és Gundel palacsintát rendeltünk. Az étlapon tényleg rengeteg magyar étel volt és magyar borok is. A falo…