Ugrás a fő tartalomra

Saarema, Kaali meteorkráter

Első észtországi reggelünkön esőre ébredtünk. Ez sajnos keresztbe húzta a számításainkat, jóval később tudtunk csak elindulni, mint eredetileg szerettünk volna. Egy idő után csendesedett az eső és délre össze tudtunk pakolni. Ma már Saarema szigetére szerettünk volna érni, kinéztünk egy vadkempingre alkalmas helyet is a sziget nyugati végében, a ferde világítótoronyhoz közel. 
Röviddel indulás után még megálltunk a Sooma Nemzeti Parkban tenni egy 3,5 kilométeres sétát az itteni lápos részen, de a lettországi Kemeri Nemzeti Parkban látott lápos terület sokkal lenyűgözőbb és érdekesebb volt. Itt sokkal kevesebb kis tó van, jobban feltöltődött már a terület.
A séta után megállás nélkül mentünk Virtsuig, innen indult a kompunk Muhu kicsi szigetére, amit egy gáttal összekötöttek Saarema nagyobb szigetével. Saarema Észtország legnagyobb szigete, a Balti-tengerben fekszik, kb 40.000 ember lakja. Fővárosa Kuressaare, egy 16.000 lakosú városka.
A szigeten laktak az észt kalózok, akiket keleti vikingeknek is hívtak, míg a 13. század elején a Lív Kardtestvérek meg nem hódították.
A kompút fél óra volt, egy vadonatúj, idén forgalomba állított, több emeletes hajóval utaztunk. Partra szállás után a főváros felé autóztunk. Útközben a Kaali meteorkrátereknél álltunk csak meg, a szélmalomparkot Anglánál kihagytuk. Itt úgy tűnt, javul az idő. A kráterek nagyjából 3000 éve keletkeztek, mikor egy meteor a Földtől 8-10 km magasságban felrobbant és a darabjai itt Saarema szigetén szóródtak szét. A legnagyobb meteordarab 46 tonnás lehetett és 3-6 méter átmérőjű. A kráter feltöltődött vízzel, egy kis tó alakult ki, ahol még a vaskorban áldozati helyet alakítottak ki. A krátertó földöntúli volt és mitológiákat kapcsoltak hozzá. Manapság nem nyújt nagy látványosságot. Mi azért töltöttünk el itt sok időt, mert elkezdett zuhogni és egy tető alatt vártuk, hogy elálljon, majd kerestük az itt elhelyezett geocaching ládát.
Az egész napos esős idő miatt már éppen foglaltunk volna szállást az interneten, de mivel nem volt egyik lehetőség sem annyira szimpatikus, még vártunk vele egy kicsit, amíg Kuressaaréba nem érünk. A vadkempinges terveinkről már letettünk, mert a hely, amit kinéztünk, nagyon messze volt még, ahhoz túl későn indultunk délelőtt, hogy időben odaérjünk. Pár kilométert autóztunk a sziget déli része felé és nagyon meglepődtünk, mert ott nyoma sem volt az esőnek. Így végül mégis a sátrazás mellett döntöttünk, de kerestünk egy tengerparti kempinget. Azt gondoltuk nagyon hangulatos lesz, de nem számoltunk a nagy széllel és a partra kimosott algákkal, amik miatt az egész parti szakasz büdös volt. Kénytelenek voltunk a sátrunkat a parttól távolabb felverni.

Vezetés: 229 km
Séta: 10209 mMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bemutatkozás

Idén májusban hirtelen úgy döntöttünk, hogy feladva addigi munkánkat, augusztustól "másfél év szabadságra" megyünk. Felmondtunk munkahelyünkön és most úgy tervezzük, nagyjából másfél évre kicsit kiszakadunk a mókuskerékből és valami egészen mással foglalkozunk, mint eddig évekig az irodában.
Főként utazgatni szeretnénk, hogy jobban megismerjük a világot és magunkat is, de arra is gondoltunk, hogy ha úgy adódik dolgoznánk is. Akár önkéntes munkát is végeznénk vagy esetleg szállásért és ellátásért cserébe dolgoznánk valahol.
Különböző terveink vannak, először is a Nordkappra készülünk autóval, az itteni kánikulából a hűvösebb égtájak felé utazunk.
Erika & ÁdámKempingezési gyakorlat

Készülődvén a nagy útra, különböző gyakorlatokat tartunk Ádámmal. Szarvason a Holt-Körösben fürödve már tartottunk mentési gyakorlatot Baywatch-módra, aztán mivel én évek óta nem vezettem, de most két sofőrre lesz szükségünk, mivel több mint 7000 km-t kell megtennünk autóval, vezetési gyakorlatot is tartottunk. Sátorépítési gyakorlat is volt már, nem is akárhol, a szobában, az esős idő miatt.
A legfontosabb viszont a kempingezési gyakorlat volt, mivel már nagyon rég nem sátrazott egyikünk sem és úgy tervezzük, hogy az északi körutunk nagy részén az éjszakákat sátorban fogjuk eltölteni.
Ki kellett próbálnunk, hogy hogyan bírjuk a sátorozással járó macerát.
Galyatetőre utaztunk el pár napra a Mátrába, ahol a Turista Centrum új kempingjét próbáltuk ki, ami még teljesen kész sincsen. Nincs pl elkerítve az erdőtől így rögtön első éjszaka, nem sokkal lefekvés után fontos dolgot tanultunk. Ételt, könnyen megközelíthető helyen, még a sátor előterében sem lehet hagyni, mivel a rókáknak jó a s…

Kezdődik az utazás

Ma reggel végre elindultunk a várva várt kalandra. Utazáshoz ideális, esős napot fogtunk ki, az előző napi 40 fokos kánikula után. Kényelmes tempóban haladtunk, 550 kilométert tettünk meg egész nap.
Többször is megálltunk, többek között azért is, hogy geocaching ládákat keressünk. Azt találtam ki ugyanis, hogy útközben végig „nyomokat” hagyunk majd. Otthagyjuk az aláírásunkat a geocaching ládákban. Az elsőt Poroszlón találtuk, majd a következőt már Szlovákiában, Lipnikyben. Nem vagyunk nagy ládakeresők, de ha megyünk valamerre és útba esik egy-egy érdekes láda, azt begyűjtjük. Most inkább az egyszerűbbeket kerestük menetközben.
Délután már Lengyelországba értünk és 6-kor még a nap is előbújt. Meg is álltunk rögtön egy magyar étteremnél. Még csak pár órája hagytuk el az országot, de a honvágy máris ide húzott minket J
Bográcsgulyást, egy helyi specialitást, rzeszowi savanyú levest és Gundel palacsintát rendeltünk. Az étlapon tényleg rengeteg magyar étel volt és magyar borok is. A falo…