Ugrás a fő tartalomra

Trakai

Trakaiban ismét nem sátorban aludtunk, mert a kempingnél alig valamivel drágábban találtunk a várostól nem messze egy nagyon kényelmes, színvonalas szállást.
3 kilométerre voltunk a várostól, de nem akartuk a kocsit elővenni, neki is járt egy nap pihenő, így gyalog vágtunk neki a mai napnak. Így sikerült közel 15 kilométert sétálni nap végére.
Trakai egy félszigeten fekszik, a Galve-tó partján, amiről pedig híres, az a tó egyik szigetén álló vár. A félsziget partja mentén sétáltunk el a várig, egy kellemes kis sétányon és nagyon sajnáltuk, hogy rossz időre készültünk és esőkabátot vittünk magunkkal, nem pedig fürdőruhát. Közel 30 fok volt napközben, de reggel még vihart jeleztek elő délutánra. 
A sétány mentén különböző vízi eszközöket lehet bérelni, kajakot, csónakot, vízi biciklit, SUP-ot, de vitorlásra és kishajóra is be lehet fizetni egy órás sétahajózásra.
A várat a 14. században építették, de az évszázadok során csökkent a jelentősége, nem használták és így egyre romlott az állapota.  Végül a II Világháború után kezdték el felújítani és 1987-re készültek el vele.
Trakai régóta lakott település, így sok hagyományos faházat is láthatunk az utcákon, ha a régi városrészben is sétálunk egyet. Ezeket a faházakat élénk színűre festik általában, így nagyon vidám a városkép. Lengyelország északi részén is sok ilyen típusú házat láttunk.

Vezetés: 0 km
Séta: 14446 m
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bemutatkozás

Idén májusban hirtelen úgy döntöttünk, hogy feladva addigi munkánkat, augusztustól "másfél év szabadságra" megyünk. Felmondtunk munkahelyünkön és most úgy tervezzük, nagyjából másfél évre kicsit kiszakadunk a mókuskerékből és valami egészen mással foglalkozunk, mint eddig évekig az irodában.
Főként utazgatni szeretnénk, hogy jobban megismerjük a világot és magunkat is, de arra is gondoltunk, hogy ha úgy adódik dolgoznánk is. Akár önkéntes munkát is végeznénk vagy esetleg szállásért és ellátásért cserébe dolgoznánk valahol.
Különböző terveink vannak, először is a Nordkappra készülünk autóval, az itteni kánikulából a hűvösebb égtájak felé utazunk.
Erika & ÁdámKempingezési gyakorlat

Készülődvén a nagy útra, különböző gyakorlatokat tartunk Ádámmal. Szarvason a Holt-Körösben fürödve már tartottunk mentési gyakorlatot Baywatch-módra, aztán mivel én évek óta nem vezettem, de most két sofőrre lesz szükségünk, mivel több mint 7000 km-t kell megtennünk autóval, vezetési gyakorlatot is tartottunk. Sátorépítési gyakorlat is volt már, nem is akárhol, a szobában, az esős idő miatt.
A legfontosabb viszont a kempingezési gyakorlat volt, mivel már nagyon rég nem sátrazott egyikünk sem és úgy tervezzük, hogy az északi körutunk nagy részén az éjszakákat sátorban fogjuk eltölteni.
Ki kellett próbálnunk, hogy hogyan bírjuk a sátorozással járó macerát.
Galyatetőre utaztunk el pár napra a Mátrába, ahol a Turista Centrum új kempingjét próbáltuk ki, ami még teljesen kész sincsen. Nincs pl elkerítve az erdőtől így rögtön első éjszaka, nem sokkal lefekvés után fontos dolgot tanultunk. Ételt, könnyen megközelíthető helyen, még a sátor előterében sem lehet hagyni, mivel a rókáknak jó a s…

Kezdődik az utazás

Ma reggel végre elindultunk a várva várt kalandra. Utazáshoz ideális, esős napot fogtunk ki, az előző napi 40 fokos kánikula után. Kényelmes tempóban haladtunk, 550 kilométert tettünk meg egész nap.
Többször is megálltunk, többek között azért is, hogy geocaching ládákat keressünk. Azt találtam ki ugyanis, hogy útközben végig „nyomokat” hagyunk majd. Otthagyjuk az aláírásunkat a geocaching ládákban. Az elsőt Poroszlón találtuk, majd a következőt már Szlovákiában, Lipnikyben. Nem vagyunk nagy ládakeresők, de ha megyünk valamerre és útba esik egy-egy érdekes láda, azt begyűjtjük. Most inkább az egyszerűbbeket kerestük menetközben.
Délután már Lengyelországba értünk és 6-kor még a nap is előbújt. Meg is álltunk rögtön egy magyar étteremnél. Még csak pár órája hagytuk el az országot, de a honvágy máris ide húzott minket J
Bográcsgulyást, egy helyi specialitást, rzeszowi savanyú levest és Gundel palacsintát rendeltünk. Az étlapon tényleg rengeteg magyar étel volt és magyar borok is. A falo…