Ugrás a fő tartalomra

Legek és egyedülálló dolgok

Ahogy olvastuk az információkat az előttünk álló látnivalókról, hamar feltűnt, hogy mennyi mindent próbálnak úgy eladni, hogy ez a leg, leg, leg....... valamiben. Ezért utólag próbáltuk összeszedni, milyen legeket is láttunk utunk során :)

Litvánia

- Európa legmagasabb mozgó dűnéi találhatók itt - pl Parnidis-dűne
- Vilnius-Európa legnagyobb barokk óvárosa
- Egyetlen szigeten álló vár Közép-Európában - Trakai


Lettország

- Kuldiga - a legszélesebb vízesés Európában, 249 méter, de a magassága még a legmagasabb pontokon is éppen csak 2 méter
- Gütmanala barlang - Lettország legnagyobb barlangja
- Krimuldába tartó gyalogos szerpentin - egyetlen szerpentin a Baltikumban
- Rigai Dóm - az egész Baltikum legnagyobb temploma


Észtország

- Legrégebb óta működő patika - Tallinn
- Egyetleng gótikus városháza Észak-Európában - Tallinn
- Baltikum legjobb állapotban fennmaradt erődítménye - Kuressare


Finnország

- Finnország legmagasabb vízesése, Hepoköngas
- Helsinki - az európai kontinens legészakibb fővárosa
- Rovaniemi - az egyetlen, az IGAZI Mikulás


Norvégia

-Legészakibb pont az európai kontinensen - kis csalással Nordkapp, egyébként Nordkinn-fok
-Európa leghosszabb partvonalával büszkélkedhet köszönhetően a tagolt partvidékének (53000 km)
-Atlanti-óceán alagút - 250 méteres mélységben - a világ egyik legmélyebb víz alatti alagútja-az Évszázad Norvég Mérnöki Teljesítménye díjat is megkapta
-Storseisundet híd - a leghosszabb és legmagasabb híd a nyolc közül az Atlanti-úton
-Geiranger-fjord - legszebb fjord Norvégiában (Világörökség része)
-Olden-Innvik között a legrosszabb út Norvégiában
-Jostedal gleccser - legnagyobb gleccser az európai kontinensen
-Boyabreen - leggyorsabban mozgó gleccser Norvégiában
-Sogne-fjord - legnagyobb és legmélyebb fjord Norvégiában
-Bergen - középkorban Skandinávia legnagyobb városa
-Heddali fatemplom - legnagyobb fatemplom Norvégiában


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bemutatkozás

Idén májusban hirtelen úgy döntöttünk, hogy feladva addigi munkánkat, augusztustól "másfél év szabadságra" megyünk. Felmondtunk munkahelyünkön és most úgy tervezzük, nagyjából másfél évre kicsit kiszakadunk a mókuskerékből és valami egészen mással foglalkozunk, mint eddig évekig az irodában.
Főként utazgatni szeretnénk, hogy jobban megismerjük a világot és magunkat is, de arra is gondoltunk, hogy ha úgy adódik dolgoznánk is. Akár önkéntes munkát is végeznénk vagy esetleg szállásért és ellátásért cserébe dolgoznánk valahol.
Különböző terveink vannak, először is a Nordkappra készülünk autóval, az itteni kánikulából a hűvösebb égtájak felé utazunk.
Erika & ÁdámA híres Preikestolen túra

Magunkhoz képest korán reggel indultunk a mai túrára, de mikor a Prédikálószék szikla parkolójához értünk, kiderült, hogy még korábban kellett volna jönnünk, mert már rengetegen voltak akkor a parkolóban és folyamatosan érkeztek a kocsik. Nem csodálkozhattunk, gyönyörű idő volt és hétvége. Az előző napok esői után sokan indultak el ma a sziklához. Mint kiderült, a mellettünk parkoló jármű tulajdonosa két napja várt már, hogy elálljon az eső és elindulhasson túrázni. Ehhez képest szerencsésnek éreztük magunkat. Ugyan mi is veszítettünk egy napot, de az előző nap sem telt el hiábavalóan, láttunk sok szépet. Gyors reggeli után összeszedtünk a szükséges holmikat, meleg ruhát, esőkabátot, kevés élelmet és vizet. Szó szerint tömegben indultunk neki a hegynek, de szerencsére fél óra után a nehezebb emelkedőkön szétszóródtak az emberek, mindenki a maga tempójában haladt felfele a lépcsőkön. Közel 4 km alatt kellett leküzdeni a 330 méteres szintkülönbséget. 270 méter magasról indultunk, a szi…

Kempingezési gyakorlat

Készülődvén a nagy útra, különböző gyakorlatokat tartunk Ádámmal. Szarvason a Holt-Körösben fürödve már tartottunk mentési gyakorlatot Baywatch-módra, aztán mivel én évek óta nem vezettem, de most két sofőrre lesz szükségünk, mivel több mint 7000 km-t kell megtennünk autóval, vezetési gyakorlatot is tartottunk. Sátorépítési gyakorlat is volt már, nem is akárhol, a szobában, az esős idő miatt.
A legfontosabb viszont a kempingezési gyakorlat volt, mivel már nagyon rég nem sátrazott egyikünk sem és úgy tervezzük, hogy az északi körutunk nagy részén az éjszakákat sátorban fogjuk eltölteni.
Ki kellett próbálnunk, hogy hogyan bírjuk a sátorozással járó macerát.
Galyatetőre utaztunk el pár napra a Mátrába, ahol a Turista Centrum új kempingjét próbáltuk ki, ami még teljesen kész sincsen. Nincs pl elkerítve az erdőtől így rögtön első éjszaka, nem sokkal lefekvés után fontos dolgot tanultunk. Ételt, könnyen megközelíthető helyen, még a sátor előterében sem lehet hagyni, mivel a rókáknak jó a s…