Vatikán, Trastevere

Nyilván a Vatikán is egy olyan része Rómának, amit semmelyik turista nem hagyna ki, aki itt jár. Nálam ennek ellenére utolsók közt szerepel a listán. Nem mintha nem lenne érdemes megtekinteni ezt az 1 km2-es országot, a Szent Péter térrel, a Szent-Péter bazilikával és a többi látványossággal együtt. A probléma inkább a tömeg.A bazilika megtekintése ingyenes, így ennek megfelelően kígyózó sor áll a téren a biztonsági ellenőrzésre várva. Mi "csak" olyan 3/4 órát álltunk a tűző napon, mire bejutottunk, de láttuk közben, hogy volt akiknek már hosszabb sorba kellett beállniuk. De ez még semmi, ezután jön a bazilikában a préselődés, tolongás. Az emberek nyomakodnak, fúródnak, mindenhez közel akarnak kerülni és le akarnak mindent fényképezni. Ahol a legnagyobb tömeg van, ott találjuk Michelangelo Pietáját, a bejárattól rögtön jobbra. Ez is egyébként ugyanolyan csalódást keltő méretében, mint Párizsban a Mona Lisa.
A bazilika egyébként hatalmas, nem lehet az egészet bejárni, de még így is nagy terület van nyitva a turistáknak. Nekünk ennyi elég is volt a Vatikánból, aki kíváncsi a Sixtusi-kápolnára is, annak belépőt kell váltania a Vatikáni múzeumokba. Az szerintem még egy egész napos program.


A Vatikán területe körül helyezkedik el a Trastevere, a Teverén túli városrész, ahol hangulatos kis utcákat találhatunk, éttermeket és egy hatalmas parkot. Itt jártunkkor itt épp egy filmforgatás zajlott, Garibaldi lovasszobra környékén. De van itt is diadalív, szökőkút, világítótorony...

Fonte Acqua Paola


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések