Chile legdélebbi tájain


Mivel olcsó volt a repülőjegy, Puerto Monttban ismét repülőre szálltunk, hogy Punta Arenasba érjünk. A chilei fapados Sky Airline nagyon jó áron kínálja repülőjegyeit és mi pozitív tapasztalatokat szereztünk velük kapcsolatban. Sokkal olcsóbb velük utazni, mint az argentín légitársaságokkal, ezért is döntöttünk úgy, hogy Chilében tesszük meg a dél felé tartó utunkat.

A Magellán-szoros partján
Punta Arenas nem sok érdekeset tartogatott számunkra. Lehetett volna menni pingvint nézni, de mivel már egyszer sikerült elmenni egy ilyen útra, most nem fizettünk be egy ilyen drága túrára (70 USD/fő). Helyette a helyi múzeumot néztük meg, amit egy nemesi család házában rendeztek be. A 20. század elejei berendezését megtartották, az akkori élettel lehet ismerkedni és a terület gyarmatosítását is nyomon lehet követni, különböző anyagok, térképek, történetek, tárgyak segítségével.
Fel lehet sétálni a nem túl magas Cerro La Cruz-ra is, ahonnan rálátni a városra és a Magellán-szorosra. A Magellán-szoros mentén is lehet sétálgatni, a parton hosszú sétányt alakítottak ki, de elég szeles ez a rész. Az emberek a főtéren gyülekeztek inkább a szép napos időben, így nagy élet volt. A helyi lányok mintha mind hip-hop táncoktatásra járnának, több csoportban gyakoroltak a tér különböző pontjain.

Európaias hangulat Punta Arenasban
Másfél nap után indultunk tovább busszal a nagyjából 250 km-re levő Puerto Natalesbe, egy kisebb városba, ahonnan majd a Torres del Paine Nemzeti Parkba lehet továbbmenni. Útközben érdekes állatokat láttunk végre, nandukat, guanakókat és flamingókat is.
Puerto Natalesben nem sok látnivaló van, egy kis település, de mégis rengeteg turista megfordul itt. A többség innen utazik a Torres del Paine Nemzeti Parkba és ide is érkezik vissza, hiába van a nemzeti park innen még több mint 100 km-re. Van egy közelebbi kistelepülés is, de innen indulnak a buszok a parkba, és a legtöbben azzal érkeznek oda. A másik ok, ami miatt sokan érkeznek a városba, az az, hogy a leghíresebb és a drágák között talán a legmegfizethetőbb, chilei fjordokon átvezető hajóút is ide érkezik Puerto Monttból. A Navimag hajói teszik meg ezt az útvonalat néhány nap alatt. Mi is szerettük volna kipróbálni ezt a hajót, de sajnos nem fért a keretünkbe (min 400 USD/fő/3éj). Ezenkívül más, rövidebb gleccsernéző hajóutakat is ajánlanak Natalesből, de sajnos hasonlóan borsos árakon.

Kilátás Puerto Natales parti sétányáról
Amire még nagyon büszkék a városban, az a Milodon. 1895-ben egy közeli barlangban, egy pleisztocén kori növényevő emlősállat maradványait találták meg. Most ezt a barlangot lehet bejárni.

A Milodon
Puerto Natalesben is van tengerparti sétány, mint Arenasban, itt is sokféle madarat látni, de az erős szél miatt a séta itt sem annyira kellemes. Rálátni viszont innen a távoli hegyekre, gleccserekre. Azért az időjárásra még így sem panaszkodhattunk, mert hiába a szél, nagyon tavaszias volt a hangulat. Virágok, melengető, gyenge napsugarak, hosszú nappalok. Ha nem megyünk le a partra, nagyon kellemes tud lenni a patagóniai nyár.

Fúj a szél a parton

Előző

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések