Brazília legszebb kisvárosa, Paraty és legszebb partja Trindade-ban


Ubatubából Paratyba buszoztunk, egy 35ezer fős kisvárosba. Ez a település rendkívül festői óvárossal rendelkezik, ezt ajánlják az útleírások is az első helyen. Macskaköves sétálóutcák, régi templomok, színes zsalugáteres házikók. Sokaknál nincs ablaküveg sem, este, vagy a nagy melegben egyszerűen becsukják a zsalukat és kész. 

Paraty hangulatos utcái az óvárosban
A városkában sok helyen egylovas kocsikkal szállítják a turistákat vagy fuvarozzák az árut azokba az utcákba, ahova gépjármű nem hajthat be. Itt már nemcsak gazdátlan kutyákkal találkoztunk, mint eddig mindenhol Dél-Amerikában, hanem néhány ló is egyedül lófrál az utcákon és vígan legelészik. Hogy ők szabadnapot kaptak e, vagy megszöktek, azt nem lehet tudni. 

Szabadon bóklászó ló
Van még egy érdekes jelenség: az utcák olyan mélyen lettek kialakítva, hogy dagály idején az óceán vize benyomul az óváros egy részébe, a házak közé. Ilyenkor az út két oldalán, a házak tövében megmagasított padkákon lehet csak gyalog közlekedni. Állítólag szándékosan ilyen a városka, azért tervezték így, hogy apálykor a szemét eltűnjön az utcákról, az elvonuló víz sodorja magával az óceánba. Akkoriban még nem műanyagból állt a szemét, hanem nagyrészt lebomló hulladékból. Mindenesetre a házak között hullámzó vízről ma is nagyon jó képeket lehet készíteni.

Elárasztott utca Paraty óvárosában
Paratynak nincsenek szép strandjai, a partok iszaposak, így az ide érkező nyaralóknak máshova kell utazni, hogy fürödhessenek, napozhassanak. A városka kikötőiben rengeteg különböző hajó áll. Vannak díszes, fából készült kisebb hajók, amiket ki lehet bérelni és a kapitánnyal megbeszélve, különböző partokra vitethetjük magunkat, akár a környező szigetekre, akár a közeli településekre. Vannak nagyobb hajók is, amikre az utazási irodákban lehet befizetni és egyszerre 50 embert is el tudnak vinni más partszakaszokra. A hajókon bár is működik, ételt-italt lehet vásárolni.

Bérelhető kishajók
A másik lehetőség átbuszozni a szomszédos Trindade falujába, aminek több gyönyörű, hosszú strandja is van. Ez sokkal olcsóbb lehetőség, így sokkal többen is használják. A buszok szép időben általában tömve vannak. Viszont a parton eloszlik a tömeg, csak messzebb kell menni a falu központjától. Van egy kisebb partszakasz, ahol a helyiek főzőcskéztek, itt nem volt hely letelepedni, de a hosszabbik parton még rengeteg ember fért volna el. Ezt a hosszú részt egy darabon hatalmas sziklák vágják ketté. Apály idején a sziklák között lehet sétálgatni, de dagálykor a víz elönti ezt a részt, olyankor nem lehet száraz lábbal átkelni a part egyik végéből a másikba.

Trindade óceánpartja
Az óceánparton Ubatubában, Paratyban és Trindadeban is rengeteg bárt és éttermet találhatunk. Mindenhol ugyanazt lehet enni nagyjából. Halas fogásokat, falatkákat főleg. Inni pedig szinte mindenhol lehet kókuszlét. Ők agua do coconak hívják, kókuszvíznek. Ahol mi ittunk, ott machetéval vágták le a két végét a nagy, zöld kókusznak. Az alját csak kiegyenesítették, hogy megálljon a kókusz, a tetejét pedig lenyesték teljesen, így olyan lett, mint egy nagy pohár. Az íze is nagyon finom volt. Édes egy kicsit, de üdítő.

Agua de coco a vízparton


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések