Ugrás a fő tartalomra

Utazás Norvégiában és az Atlanti úton

Augusztus utolsó és szeptember első napja is utazással telt el. Majdnem ezer kilométert tettünk meg az előző napi hasonlóan gyönyörű tájak között. Már nem győztük nézni a vízeséseket és a fjordokat. Kompoznunk is kellett újból, utunk során már sokadjára. Az E6-os főútvonalon haladtunk, mely észak-déli irányban átszeli Norvégiát, de itt még egy ilyen útnak is vége lehet és az ember kénytelen kompra szállni, ha folytatni akarja az útját az eredeti irányban. Az esős idő miatt újra szállást foglaltunk mindkét éjszakára, hogy kényelmesen aludjunk és kipihenjük az előző két nehéz éjszakát. Elsején már Trondheim közelébe értünk, innen már több látnivaló várt ránk és az időjárás is alakult. 
Másnap Trondheimtől nyugatnak tartottunk, Kristiansund felé, ahonnan a vízalatti Atlanti-óceán alagút indul, mely az Atlanti utat köti össze a kontinenssel 2009 év vége óta. A 6 kilométer hosszú Atlanti-óceán alagút a 250 méteres mélységet is eléri, így a világ egyik legmélyebb víz alatti alagútja. Az Atlanti út Norvégia egyik fő látnivalója, egy 8,3 kilométeres szakasz a 64-es számú úton, mely több kis szigetet köt össze az Atlanti Óceán felett. 1983 és 1989 között építették és az "Évszázad Norvég Mérnöki Teljesítménye" díjat is kiérdemelte. Az útszakasz tulajdonképpen nyolc hídból áll és négy kilátópontból. Több híd is azért különleges, mert az embernek olyan érzése van, ahogy halad rajtuk, mintha az ég felé tartana és mintha a hídnak nem is lenne folytatása. A leghosszabb és legmagasabb híd a nyolc közül a Storseisundet híd, mely 263 méter hosszú és legmagasabb pontján 23 méter magas.
Éjszakára az egyik hídtól nem messze tudtunk megállni vadkempingezni, így este és reggel is gyönyörködhettünk benne.

Vezetés: 1485 km
Séta: 9823 m

Atlanti út


Tökéletes hely vadkempingre

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bemutatkozás

Idén májusban hirtelen úgy döntöttünk, hogy feladva addigi munkánkat, augusztustól "másfél év szabadságra" megyünk. Felmondtunk munkahelyünkön és most úgy tervezzük, nagyjából másfél évre kicsit kiszakadunk a mókuskerékből és valami egészen mással foglalkozunk, mint eddig évekig az irodában.
Főként utazgatni szeretnénk, hogy jobban megismerjük a világot és magunkat is, de arra is gondoltunk, hogy ha úgy adódik dolgoznánk is. Akár önkéntes munkát is végeznénk vagy esetleg szállásért és ellátásért cserébe dolgoznánk valahol.
Különböző terveink vannak, először is a Nordkappra készülünk autóval, az itteni kánikulából a hűvösebb égtájak felé utazunk.
Erika & ÁdámKempingezési gyakorlat

Készülődvén a nagy útra, különböző gyakorlatokat tartunk Ádámmal. Szarvason a Holt-Körösben fürödve már tartottunk mentési gyakorlatot Baywatch-módra, aztán mivel én évek óta nem vezettem, de most két sofőrre lesz szükségünk, mivel több mint 7000 km-t kell megtennünk autóval, vezetési gyakorlatot is tartottunk. Sátorépítési gyakorlat is volt már, nem is akárhol, a szobában, az esős idő miatt.
A legfontosabb viszont a kempingezési gyakorlat volt, mivel már nagyon rég nem sátrazott egyikünk sem és úgy tervezzük, hogy az északi körutunk nagy részén az éjszakákat sátorban fogjuk eltölteni.
Ki kellett próbálnunk, hogy hogyan bírjuk a sátorozással járó macerát.
Galyatetőre utaztunk el pár napra a Mátrába, ahol a Turista Centrum új kempingjét próbáltuk ki, ami még teljesen kész sincsen. Nincs pl elkerítve az erdőtől így rögtön első éjszaka, nem sokkal lefekvés után fontos dolgot tanultunk. Ételt, könnyen megközelíthető helyen, még a sátor előterében sem lehet hagyni, mivel a rókáknak jó a s…

Kezdődik az utazás

Ma reggel végre elindultunk a várva várt kalandra. Utazáshoz ideális, esős napot fogtunk ki, az előző napi 40 fokos kánikula után. Kényelmes tempóban haladtunk, 550 kilométert tettünk meg egész nap.
Többször is megálltunk, többek között azért is, hogy geocaching ládákat keressünk. Azt találtam ki ugyanis, hogy útközben végig „nyomokat” hagyunk majd. Otthagyjuk az aláírásunkat a geocaching ládákban. Az elsőt Poroszlón találtuk, majd a következőt már Szlovákiában, Lipnikyben. Nem vagyunk nagy ládakeresők, de ha megyünk valamerre és útba esik egy-egy érdekes láda, azt begyűjtjük. Most inkább az egyszerűbbeket kerestük menetközben.
Délután már Lengyelországba értünk és 6-kor még a nap is előbújt. Meg is álltunk rögtön egy magyar étteremnél. Még csak pár órája hagytuk el az országot, de a honvágy máris ide húzott minket J
Bográcsgulyást, egy helyi specialitást, rzeszowi savanyú levest és Gundel palacsintát rendeltünk. Az étlapon tényleg rengeteg magyar étel volt és magyar borok is. A falo…