Ugrás a fő tartalomra

Geiranger-fjord, a Világörökség része

A fjord felett töltött éjszaka után túrázni indultunk a fjord mentén, 600 méter magasságban. Egy régi farm mellett vezetett el az utunk, majd egy vízesést kereszteztünk, utána elértünk egy pontra, ahonnan beláttuk a Geiranger-fjord egészen nagy részét. Itt tízóraiztunk, majd visszamentünk a kocsihoz ugyanazon az úton és leereszkedtünk tengerszintre a fjordhoz. Útközben még volt egy kilátópont, onnan is megnéztük a fjordot. A fjordok keskeny tengeröblök, melyeket a gleccserek vájtak ki. Ez a fjord az egyik legszebbnek tartott Norvégiában. A világörökség része, a Naeroy-fjorddal együtt. A fjord meredek sziklafalai 1400 méter magasra emelkednek, a mélysége pedig 500 méter is lehet. A fjord 1-2 km széles és falát vízesések sokasága borítja. A Geiranger-fjord leghíresebbje a Hét nővér vízesés, ez a kilátópontról is látszik valamennyire. A Geiranger fjordot és a hasonló nevű városkát szerpentinen lehet megközelíteni mindkét irányból, vagy a fjordon át, például hatalmas óceánjáró hajókkal, ahogy a képeken is látszik.
Mi innen a Jostedal Nemzeti Park felé igyekeztünk, ahol az európai kontinens legnagyobb gleccsere terül el, a Jostedal Gleccser. Az út egy hihetetlen, holdbéli tájon keresztül vezet, egy fjellen át. Fjellnek a nagy, kopár fennsíkokat hívják Norvégiában. Egy hatalmas tó mellett is elvitt az utunk, majd egy alagúton átkelve már egy másik fjordhoz értünk és nemsokára Olden városkába, ahol aznapi szállásunk volt. Olden a Briksdalsbre gleccsernyelvhez legközelebb fekvő fjordparti városka. A Briksdalbre a leglátogatottabb része a gleccsernek. Mi mégsem itt néztük meg a gleccsert, hanem Fjaerlandnál, de csak miután még egy napot pihenéssel töltöttünk Oldenben. Csak egy rövid sétára mentünk a városkában és a környékén, de így is láttunk vízesést persze és kereszteztünk egy gyors folyású patakot több fahídon is. Oldenben van egy felvonó is, amit idén nyitottak meg, de elég borsos az ára, nem próbáltuk ki. A pár perces út 485 koronába (nagyjából 15.000 Ft) kerül.

Vezetés: 103 km
Séta: 8373 m

Geiranger-fjord

Olden


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bemutatkozás

Idén májusban hirtelen úgy döntöttünk, hogy feladva addigi munkánkat, augusztustól "másfél év szabadságra" megyünk. Felmondtunk munkahelyünkön és most úgy tervezzük, nagyjából másfél évre kicsit kiszakadunk a mókuskerékből és valami egészen mással foglalkozunk, mint eddig évekig az irodában.
Főként utazgatni szeretnénk, hogy jobban megismerjük a világot és magunkat is, de arra is gondoltunk, hogy ha úgy adódik dolgoznánk is. Akár önkéntes munkát is végeznénk vagy esetleg szállásért és ellátásért cserébe dolgoznánk valahol.
Különböző terveink vannak, először is a Nordkappra készülünk autóval, az itteni kánikulából a hűvösebb égtájak felé utazunk.
Erika & ÁdámKempingezési gyakorlat

Készülődvén a nagy útra, különböző gyakorlatokat tartunk Ádámmal. Szarvason a Holt-Körösben fürödve már tartottunk mentési gyakorlatot Baywatch-módra, aztán mivel én évek óta nem vezettem, de most két sofőrre lesz szükségünk, mivel több mint 7000 km-t kell megtennünk autóval, vezetési gyakorlatot is tartottunk. Sátorépítési gyakorlat is volt már, nem is akárhol, a szobában, az esős idő miatt.
A legfontosabb viszont a kempingezési gyakorlat volt, mivel már nagyon rég nem sátrazott egyikünk sem és úgy tervezzük, hogy az északi körutunk nagy részén az éjszakákat sátorban fogjuk eltölteni.
Ki kellett próbálnunk, hogy hogyan bírjuk a sátorozással járó macerát.
Galyatetőre utaztunk el pár napra a Mátrába, ahol a Turista Centrum új kempingjét próbáltuk ki, ami még teljesen kész sincsen. Nincs pl elkerítve az erdőtől így rögtön első éjszaka, nem sokkal lefekvés után fontos dolgot tanultunk. Ételt, könnyen megközelíthető helyen, még a sátor előterében sem lehet hagyni, mivel a rókáknak jó a s…

Kezdődik az utazás

Ma reggel végre elindultunk a várva várt kalandra. Utazáshoz ideális, esős napot fogtunk ki, az előző napi 40 fokos kánikula után. Kényelmes tempóban haladtunk, 550 kilométert tettünk meg egész nap.
Többször is megálltunk, többek között azért is, hogy geocaching ládákat keressünk. Azt találtam ki ugyanis, hogy útközben végig „nyomokat” hagyunk majd. Otthagyjuk az aláírásunkat a geocaching ládákban. Az elsőt Poroszlón találtuk, majd a következőt már Szlovákiában, Lipnikyben. Nem vagyunk nagy ládakeresők, de ha megyünk valamerre és útba esik egy-egy érdekes láda, azt begyűjtjük. Most inkább az egyszerűbbeket kerestük menetközben.
Délután már Lengyelországba értünk és 6-kor még a nap is előbújt. Meg is álltunk rögtön egy magyar étteremnél. Még csak pár órája hagytuk el az országot, de a honvágy máris ide húzott minket J
Bográcsgulyást, egy helyi specialitást, rzeszowi savanyú levest és Gundel palacsintát rendeltünk. Az étlapon tényleg rengeteg magyar étel volt és magyar borok is. A falo…