Ugrás a fő tartalomra

Trollok útja

Vasárnap végre ismét nem csak utazásról szólt a napunk. A Trollok útjára készültünk, ami egyike a 18 norvég turisztikai útnak. Ez a panorámaút egy 6 kilométer hosszú szerpentin, 11 hajtűkanyarral. Mi Andalsnes felől közelítettük meg, így felfelé tettük meg az utat. 50 méterről indultunk és 850 méterre ékeztünk meg.
Az út kezdetét egy közlekedési tábla jelzi, ami a trollveszélyre hívja fel a figyelmet! Itt van egy parkoló is, ahonnan feltekintve látszik az út és a Stigfossen vízesést átívelő kis kőhíd. Mi innen a parkolóból is tettünk egy kis körtúrát a patak mellett. A patak jobb partján halad az ösvény lefelé, majd egy kis fahídon átkeltünk a túlsó parta egy fenyőerdőbe és onnan az út megépülése előtt használt régi ösvényen mentünk vissza a parkolóhoz. A szerpentinutat 1936-ban fejezték be, 8 év építkezés után. A zord időjárási körülmények miatt tartott eddig az építkezés. Télen még manapság is lezárják az utat, csak májustól októberig használható. Az útvonal viszont már a kövesút megépítése előtt is fontos volt a helyieknek, ezen keresztül tudtak Valldal lakosai a fontos Romsdals-i vásárra eljutni. A hegy mindkét oldalán lakóknak fontos volt a kövesút, mely megkönnyítette a kereskedelmet a települések között. A 19.század végéig még csak egy veszélyes ösvényen lehetett átkelni a hegyen, majd 1913-ra kiépítettek egy szélesebb utat, de ez sok helyen még mindig csak olyan széles volt, hogy a felmálházott állatok éppen elfértek rajta. Végül megépült a kövesút, amit a 2000-es évek elején újítottak fel, szélesítettek ki több helyen, hogy buszok is elférjenek rajta. Kamionok még most sem használhatják az utat. A régi ösvény nagy része a mai napig használható turistaösvény, ezen is fel lehet jutni gyalog a Trollok útja tetejére. Mi ennek az útnak egy kis szakaszát jártuk be.
A séta után mi is elindultunk a szerpentineken. Csak szépen lassan. Nagyon sok a turistabusz, ami nehezíti a közlekedést, mert a buszok könnyen beszorulnak a kanyarokban, óvatosnak kell lenniük a sofőröknek.
Útközben áthaladtunk a Stigfossen-hídon is, mely mögött a 320 méter magas Stigfossen vízesés zúdul le a mélybe.
Odafenn a fennsíkon ingyenes parkoló, kilátó, kávézó és WC várja a turistákat. Ahogy leparkoltunk, mi a legjobb kilátás érdekében még feljebb indultunk. Ugyanis a 850 méteren levő parkolót 1000 méter feletti hegyek veszik körül. Mi azért csak 290 méteres szintkülönbséget küzdöttünk le egy 800 méteres turistaútvonalon, Bispevatnetig, egy gleccsertóig. Sikerült már az elején letérnünk a turistajelzésről, de szerencsére csak felfelé kellett másznunk, így nagyon nem tévedtünk el. Odafenn pedig már megtaláltuk a jelzett utat. A kis tó partján még több helyen hó is volt. Ennek ellenére, a napsütésnek köszönhetően, nem volt hideg. A kis tó környékét is be lehet járni, van néhány kitaposott út a tó körül. Gyönyörű a környezet, friss a levegő, hihetetlen a kilátás a környező hegyekre. Visszafelé sikerült a jelölt úton haladnunk, ami semmivel sem volt jobb, mint az ösvény, amit felfelé menetben találtunk. A kiépített kilátókat vettük célba, ahonnan rálátni a Trollok útja szerpentineire és a vízesésre is.
Miután kigyönyörködtük magunkat, a Geiranger-fjord felé indultunk, ami Norvégia másik híres látványossága és másnap terveztük megnézni. Végül addig kerestük a vadkempingezésre alkalmas helyet, hogy sikerült éppen a fjord felett sátorhelyet találni. A szép kilátás garantált volt a piknikezéshez.

Vezetés: 118 km
Séta: 12859 m

Kezdődik a Trollok útja - Trollveszély!!


Kilátó

Trollok útja

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bemutatkozás

Idén májusban hirtelen úgy döntöttünk, hogy feladva addigi munkánkat, augusztustól "másfél év szabadságra" megyünk. Felmondtunk munkahelyünkön és most úgy tervezzük, nagyjából másfél évre kicsit kiszakadunk a mókuskerékből és valami egészen mással foglalkozunk, mint eddig évekig az irodában.
Főként utazgatni szeretnénk, hogy jobban megismerjük a világot és magunkat is, de arra is gondoltunk, hogy ha úgy adódik dolgoznánk is. Akár önkéntes munkát is végeznénk vagy esetleg szállásért és ellátásért cserébe dolgoznánk valahol.
Különböző terveink vannak, először is a Nordkappra készülünk autóval, az itteni kánikulából a hűvösebb égtájak felé utazunk.
Erika & ÁdámKempingezési gyakorlat

Készülődvén a nagy útra, különböző gyakorlatokat tartunk Ádámmal. Szarvason a Holt-Körösben fürödve már tartottunk mentési gyakorlatot Baywatch-módra, aztán mivel én évek óta nem vezettem, de most két sofőrre lesz szükségünk, mivel több mint 7000 km-t kell megtennünk autóval, vezetési gyakorlatot is tartottunk. Sátorépítési gyakorlat is volt már, nem is akárhol, a szobában, az esős idő miatt.
A legfontosabb viszont a kempingezési gyakorlat volt, mivel már nagyon rég nem sátrazott egyikünk sem és úgy tervezzük, hogy az északi körutunk nagy részén az éjszakákat sátorban fogjuk eltölteni.
Ki kellett próbálnunk, hogy hogyan bírjuk a sátorozással járó macerát.
Galyatetőre utaztunk el pár napra a Mátrába, ahol a Turista Centrum új kempingjét próbáltuk ki, ami még teljesen kész sincsen. Nincs pl elkerítve az erdőtől így rögtön első éjszaka, nem sokkal lefekvés után fontos dolgot tanultunk. Ételt, könnyen megközelíthető helyen, még a sátor előterében sem lehet hagyni, mivel a rókáknak jó a s…

Kezdődik az utazás

Ma reggel végre elindultunk a várva várt kalandra. Utazáshoz ideális, esős napot fogtunk ki, az előző napi 40 fokos kánikula után. Kényelmes tempóban haladtunk, 550 kilométert tettünk meg egész nap.
Többször is megálltunk, többek között azért is, hogy geocaching ládákat keressünk. Azt találtam ki ugyanis, hogy útközben végig „nyomokat” hagyunk majd. Otthagyjuk az aláírásunkat a geocaching ládákban. Az elsőt Poroszlón találtuk, majd a következőt már Szlovákiában, Lipnikyben. Nem vagyunk nagy ládakeresők, de ha megyünk valamerre és útba esik egy-egy érdekes láda, azt begyűjtjük. Most inkább az egyszerűbbeket kerestük menetközben.
Délután már Lengyelországba értünk és 6-kor még a nap is előbújt. Meg is álltunk rögtön egy magyar étteremnél. Még csak pár órája hagytuk el az országot, de a honvágy máris ide húzott minket J
Bográcsgulyást, egy helyi specialitást, rzeszowi savanyú levest és Gundel palacsintát rendeltünk. Az étlapon tényleg rengeteg magyar étel volt és magyar borok is. A falo…