Ugrás a fő tartalomra

A híres Preikestolen túra

Magunkhoz képest korán reggel indultunk a mai túrára, de mikor a Prédikálószék szikla parkolójához értünk, kiderült, hogy még korábban kellett volna jönnünk, mert már rengetegen voltak akkor a parkolóban és folyamatosan érkeztek a kocsik. Nem csodálkozhattunk, gyönyörű idő volt és hétvége. Az előző napok esői után sokan indultak el ma a sziklához. Mint kiderült, a mellettünk parkoló jármű tulajdonosa két napja várt már, hogy elálljon az eső és elindulhasson túrázni. Ehhez képest szerencsésnek éreztük magunkat. Ugyan mi is veszítettünk egy napot, de az előző nap sem telt el hiábavalóan, láttunk sok szépet.
Gyors reggeli után összeszedtünk a szükséges holmikat, meleg ruhát, esőkabátot, kevés élelmet és vizet. Szó szerint tömegben indultunk neki a hegynek, de szerencsére fél óra után a nehezebb emelkedőkön szétszóródtak az emberek, mindenki a maga tempójában haladt felfele a lépcsőkön. Közel 4 km alatt kellett leküzdeni a 330 méteres szintkülönbséget. 270 méter magasról indultunk, a szikla pedig 604 méter magasan található. A túraútvonal jól kiépített és mivel ilyen sok a túrázó, még a túrajelzéseket sem kell követni, csak menni a többiek után. Van néhány pihenősebb, vízszintes szakasz és három meredekebb rész, de nem kell különösebb edzettség a túra teljesítéséhez. Mi nagyjából másfél óra alatt értünk fel a sziklához. Az tűnt fel útközben, milyen sokan megyünk felfelé, sokan megelőztek minket is, viszont mennyire kevesen jönnek szembe velünk. Mivel másik út nem volt, és gyanítottuk, hogy most sem estek le emberek a szikláról, tartottunk tőle, hogy sokan lesznek nagyon odafenn. Másfél óra alatt értünk fel és tényleg sorban álltak az emberek a fényképezéshez a szikla legszebb részén, ahonnan a fjorddal háttérben lehet képet készíteni. Mi nem álltunk be a minimum félórás sorba, inkább megettük a túrázós csokinkat és onnan készítettünk néhány képet, ahonnan lehetőség volt sorban állás nélkül is.
A szikla szélén sehol nincs korlát, hihetetlen, hogy ennek ellenére még csak egy ember zuhant le a szikláról, mióta dokumentálják a hasonló baleseteket. Pedig nagyon sokan vannak fenn, és a nyári hónapokban még többen teszik meg a pár kilométeres túrát. Azt hiszem, azért mindenki figyel a többiekre is, nincs lökdösődés a szikla szélén. Az időjárással egyébként fent is nagy szerencsénk volt. Kicsit hűvösebb volt, mint a parkolónál, de végig sütött a nap és a szél sem fújt. 
Fél órát töltöttünk fenn nagyjából, aztán indultunk lefele. A visszafele út sem volt sokkal gyorsabb, mint odafele, most már többen mentek lefelé is, így óvatosan kellett menni. Érdemes ezzel a túrával kezdeni, ha valaki mindhárom híres norvégiai sziklát (Preikestolen, Kjeragbolten, Trolltunga) fel akarja keresni, mert legalább megismerkedik a helyi turistaútvonalakkal. A jelzések is mások, mint a nálunk megszokottak, itt például egy piros T-betűt kell követni, és a túraútvonalak néhol hatalmas sziklatömbökön vezetnek keresztül, sok szakaszon nincs kijárt ösvény, ahogy itthon megszoktuk a forgalmasabb turistautakon. A turistajelzések egyébként praktikusan lettek kialakítva. 4 szín létezik, a zöld, kék, piros és a fekete. Értelemszerűen a színek jelzik az útvonal nehézségét, ugyanúgy, mint a sípályáknál. A Preikestolenhez vezető út a szintemelkedés miatt kapta a piros színt, de egyébként az út kiépítettsége miatt ez nem egy igazán nehéz túraút.
A túra után rögtön indultunk is tovább az előző nap Bjorn által javasolt útvonalon. Sajnos volt egy szakasz, ami útépítés miatt le volt zárva, így itt egy nagyobb kitérőt kellett tennünk, de utána visszatértünk a hegyi utakra és egy hatalmas fjell-en keresztül vágtunk át, csodás természeti környezetben, míg el nem értük a főutat, amin másnap Oslo felé kellett vennünk az irányt.

Vezetés: 335 km
Séta: 13491 m

A szikla

A sziklán

A turistaúton

Útközben

Megjegyzések

 1. SZia,

  Ha zavarhatlak a kérdésemmel :)
  Április végén készülünk Stavangerbe és gondolkozunk, hogy felmenjünk-e.
  Velünk lesz a kislányunk, sokat kirándulunk, túrázunk.
  Szerinted egy 5 éves gyerekkel fel lehet cammogni jó időben, vagy inkább nem érdemes eröltetni, és maradjunk az alulról megnézzük változatnál?
  Nagyon köszi, ha tudsz segíteni a döntésben, a streetview alapján nehéz eldönteni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,
   Ha szoktatok járni túrázni, szerintem nyugodtan nekivághattok egy 5 évessel is, láttunk másokat is ilyesmi korú gyerkőcökkel. Persze akkor nem félnapos lesz a túra valószínűleg, hanem egész napos program, de mi is tudtunk volna egész nap nézelődni, jobb is, ha nem kell sietni. :) Viszont az időjárásra figyeljetek, április végén még lehet hideg és esős lesz - nedves időben nem érdemes nekiindulni, csúszós lehet sok helyen a túraútvonal.

   Törlés
 2. SZia,
  Nagyon köszi, sokot segítettél.
  Engem is az bátorít, hogy láttam a képeken gyerekeket a sziklán,
  valahogy ők is felmentek :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bemutatkozás

Idén májusban hirtelen úgy döntöttünk, hogy feladva addigi munkánkat, augusztustól "másfél év szabadságra" megyünk. Felmondtunk munkahelyünkön és most úgy tervezzük, nagyjából másfél évre kicsit kiszakadunk a mókuskerékből és valami egészen mással foglalkozunk, mint eddig évekig az irodában.
Főként utazgatni szeretnénk, hogy jobban megismerjük a világot és magunkat is, de arra is gondoltunk, hogy ha úgy adódik dolgoznánk is. Akár önkéntes munkát is végeznénk vagy esetleg szállásért és ellátásért cserébe dolgoznánk valahol.
Különböző terveink vannak, először is a Nordkappra készülünk autóval, az itteni kánikulából a hűvösebb égtájak felé utazunk.
Erika & ÁdámKempingezési gyakorlat

Készülődvén a nagy útra, különböző gyakorlatokat tartunk Ádámmal. Szarvason a Holt-Körösben fürödve már tartottunk mentési gyakorlatot Baywatch-módra, aztán mivel én évek óta nem vezettem, de most két sofőrre lesz szükségünk, mivel több mint 7000 km-t kell megtennünk autóval, vezetési gyakorlatot is tartottunk. Sátorépítési gyakorlat is volt már, nem is akárhol, a szobában, az esős idő miatt.
A legfontosabb viszont a kempingezési gyakorlat volt, mivel már nagyon rég nem sátrazott egyikünk sem és úgy tervezzük, hogy az északi körutunk nagy részén az éjszakákat sátorban fogjuk eltölteni.
Ki kellett próbálnunk, hogy hogyan bírjuk a sátorozással járó macerát.
Galyatetőre utaztunk el pár napra a Mátrába, ahol a Turista Centrum új kempingjét próbáltuk ki, ami még teljesen kész sincsen. Nincs pl elkerítve az erdőtől így rögtön első éjszaka, nem sokkal lefekvés után fontos dolgot tanultunk. Ételt, könnyen megközelíthető helyen, még a sátor előterében sem lehet hagyni, mivel a rókáknak jó a s…

Kezdődik az utazás

Ma reggel végre elindultunk a várva várt kalandra. Utazáshoz ideális, esős napot fogtunk ki, az előző napi 40 fokos kánikula után. Kényelmes tempóban haladtunk, 550 kilométert tettünk meg egész nap.
Többször is megálltunk, többek között azért is, hogy geocaching ládákat keressünk. Azt találtam ki ugyanis, hogy útközben végig „nyomokat” hagyunk majd. Otthagyjuk az aláírásunkat a geocaching ládákban. Az elsőt Poroszlón találtuk, majd a következőt már Szlovákiában, Lipnikyben. Nem vagyunk nagy ládakeresők, de ha megyünk valamerre és útba esik egy-egy érdekes láda, azt begyűjtjük. Most inkább az egyszerűbbeket kerestük menetközben.
Délután már Lengyelországba értünk és 6-kor még a nap is előbújt. Meg is álltunk rögtön egy magyar étteremnél. Még csak pár órája hagytuk el az országot, de a honvágy máris ide húzott minket J
Bográcsgulyást, egy helyi specialitást, rzeszowi savanyú levest és Gundel palacsintát rendeltünk. Az étlapon tényleg rengeteg magyar étel volt és magyar borok is. A falo…