Ugrás a fő tartalomra

Heddali fatemplom

A mai napon folytattuk tovább utunkat Oslo felé. Mivel már megvettük a kompjegyet Trelleborg és Rostock között, és a szállásokat is lefoglaltuk jó pár napra előre, kötött programunk volt, így ezen a napon ismét sok időt töltöttünk kocsiban.
Útközben csak Heddalban álltunk meg, ami arról híres, hogy itt található Norvégia legnagyobb fatemploma. Egész Norvégiában összesen már csak 28 eredeti fatemplom található. 750 - 1200 fatemplom épülhetett Norvégiában, de később a 19. században nagy részüket modern templomokkal helyettesítették. A legrégebbi, ma is fennmaradt templom 1040 táján épült, ez az urnesi dongatemplom. Ezt választotta meg az UNESCO a Világörökség részének. Viszont a leglátogatottabb fatemplom, más néven árbóctemplom, a heddali, valószínűleg, mert ez a legkönnyebben elérhető Oslóból. Csupán 120 kilométerre a fővárostól, a főútvonal mellett található.
Ezt a templomot a vikingek 1242 előtt építették. Pontos adatok erről nem maradtak fenn. A templom 25-30 %-a még mindig az eredeti faanyag, köszönhetően a nagyszerű anyagoknak és az építési technikáknak. 
Létezik egy legenda is a templom építéséről. Valamikor réges-régen öt helyi farmer megállapodott, hogy építenek egy templomot. Később egyikük találkozott egy idegennel, aki megígérte, hogy felépíti a templomot, de egy feltétellel. Mikor a templom elkészül, a farmernek, Raudnak le kell hoznia a napot és a holdat, a szíve vérét kell adnia, vagy ki kell találnia az idegen nevét. A farmer belement az alkuba, gondolván, sok ideje lesz kitalálnia a férfi nevét. De végül mégsem volt sok ideje, harmadnapra már látszott, hogy fel fog épülni a templom. Raud kétségbeesetten sétálgatott a mezőkön, nem tudta, hogy találja ki az idegen nevét. Aztán meghallott egy kis éneket az erdőből, melyből minden kiderült. Az idegen, vagyis egy gonosz troll felesége énekelt a gyereküknek, melyből kiderült a troll neve. Így a farmer megmenekült, a troll pedig, nem bírván hallgatni a vasárnapi harangjátékot, elköltözött a hegyekbe. 
A templom megtekintése előtt megkerestük a templom melletti geocaching ládát is, ami majd kiszúrta a szemünket, mégis alig találtuk meg. A templomhoz közel van egy kis skanzen, ami zárva van sajnos a nyári időszakon kívül, de a házakat még ilyenkor is körbe lehet járni. Megnéztük ezt is. Itt főleg 18.századi, környékbeli épületeket állítanak ki. Útközben, tegnapi szállásunktól a templomig, rengeteg ház mellett láttunk egy érdekes gazdasági épületet, ami keskenyebb alsó részével egy kacsalábon forgó házikóra hasonlított, de nem tudtuk, hogy vajon mi lehet. Itt most kiderült, hogy ezeket az épületeket az élelmiszer tárolására használták. Rengeteg gazdasági épület tartozott egy norvég farmhoz. Minden tevékenységre külön kis épületet emeltek.
Mikor mindent megnéztünk, igyekeztünk a szállásunkra, amit egy Oslo melletti kisvárosban foglaltunk. Ezt az apartmant Airbnb-n találtuk. Ezt az oldalt is most használtuk először, és így elsőre nagyon pozitív volt vele a tapasztalatunk.

Vezetés: 190 km
Séta: 3919 m

Heddali fatemplom

Skanzen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A híres Preikestolen túra

Magunkhoz képest korán reggel indultunk a mai túrára, de mikor a Prédikálószék szikla parkolójához értünk, kiderült, hogy még korábban kellett volna jönnünk, mert már rengetegen voltak akkor a parkolóban és folyamatosan érkeztek a kocsik. Nem csodálkozhattunk, gyönyörű idő volt és hétvége. Az előző napok esői után sokan indultak el ma a sziklához. Mint kiderült, a mellettünk parkoló jármű tulajdonosa két napja várt már, hogy elálljon az eső és elindulhasson túrázni. Ehhez képest szerencsésnek éreztük magunkat. Ugyan mi is veszítettünk egy napot, de az előző nap sem telt el hiábavalóan, láttunk sok szépet. Gyors reggeli után összeszedtünk a szükséges holmikat, meleg ruhát, esőkabátot, kevés élelmet és vizet. Szó szerint tömegben indultunk neki a hegynek, de szerencsére fél óra után a nehezebb emelkedőkön szétszóródtak az emberek, mindenki a maga tempójában haladt felfele a lépcsőkön. Közel 4 km alatt kellett leküzdeni a 330 méteres szintkülönbséget. 270 méter magasról indultunk, a szi…

Veszélyes-e a síelés?

Január végén szüleimmel Franciaországba utaztam síelni. Nálunk a családban már-már hagyomány a téli síelés. Szüleim közel 20 éve telente többször is eljárnak a hegyekbe. Hol Ausztriába, hol Olaszországba, hol Szlovákiába, hol Franciaországba. Ilyenkor általában visznek magukkal valakit a családból, vagy akár többedmagunkkal is csatlakozhatunk. Tavaly unokaöcsémmel mentünk velük, szintén Franciaországba és a síelés második napján a felvonóból kiszállva sikerült olyan szerencsétlenül csúszni, hogy fellöktem Anyukámat, akinek térdszalag-húzódása lett és majd 2 hónapot feküdt otthon utána rögzítővel a lábán. Nem tudom, ez rémítette-e meg jobban Ádámot, vagy a hosszú buszos út Franciaországig, mindenesetre úgy döntött, hogy ő inkább otthon marad, míg mi síelünk, nem kockáztatva a testi épségét. Lelkemre kötötte, hogy vigyázzak magamra nagyon, nehogy lesérüljek, mivel december óta megvannak a jegyeink a várva várt útra az USA-ba, ahol egy körutat tervezünk, valamint egy hajóútra a Karib-sz…

Tirana, Albánia fővárosa

Érkezésünk másnapján Tirana felfedezésére indultunk. A szállásunktól besétáltunk a központba. Már ez a séta is érdekes volt. Nagyon szép idő volt, ez fokozta a város mediterrán hangulatát. Az utcák tele voltak járókelőkkel, a parkokban idős bácsik ülték körül az asztalokat, dominóztak, sakkoztak, kártyáztak, a nénik az utcai árusoknál vásároltak. Mintha a város összes lakosa a házakon kívül tartózkodna. A főtérre érkeztünk, itt megkerestük a turista információs irodát, és beszereztük a szükséges térképeket és információkat. Tiranában nem kell nagy távolságokat megtenni, hogy az ember bejárja a látnivalókat, így nagyon kényelmes volt a városnézés. A főtéren kezdtünk, ami Szkander bég nevét viseli. Ekörül található az Óratorony, a város legrégibb mecsete, az Et’hem Bey mecset, a Nemzeti Történeti Múzeum, az Opera épülete és itt található a tér közepén Szkander bég lovas szobra is. Épp dél lett, mire bejártuk a teret, meg is szólalt a müezzin imára szólító hangja a mecsetből, ugyanis Al…