Heddali fatemplom

A mai napon folytattuk tovább utunkat Oslo felé. Mivel már megvettük a kompjegyet Trelleborg és Rostock között, és a szállásokat is lefoglaltuk jó pár napra előre, kötött programunk volt, így ezen a napon ismét sok időt töltöttünk kocsiban.
Útközben csak Heddalban álltunk meg, ami arról híres, hogy itt található Norvégia legnagyobb fatemploma. Egész Norvégiában összesen már csak 28 eredeti fatemplom található. 750 - 1200 fatemplom épülhetett Norvégiában, de később a 19. században nagy részüket modern templomokkal helyettesítették. A legrégebbi, ma is fennmaradt templom 1040 táján épült, ez az urnesi dongatemplom. Ezt választotta meg az UNESCO a Világörökség részének. Viszont a leglátogatottabb fatemplom, más néven árbóctemplom, a heddali, valószínűleg, mert ez a legkönnyebben elérhető Oslóból. Csupán 120 kilométerre a fővárostól, a főútvonal mellett található.
Ezt a templomot a vikingek 1242 előtt építették. Pontos adatok erről nem maradtak fenn. A templom 25-30 %-a még mindig az eredeti faanyag, köszönhetően a nagyszerű anyagoknak és az építési technikáknak. 
Létezik egy legenda is a templom építéséről. Valamikor réges-régen öt helyi farmer megállapodott, hogy építenek egy templomot. Később egyikük találkozott egy idegennel, aki megígérte, hogy felépíti a templomot, de egy feltétellel. Mikor a templom elkészül, a farmernek, Raudnak le kell hoznia a napot és a holdat, a szíve vérét kell adnia, vagy ki kell találnia az idegen nevét. A farmer belement az alkuba, gondolván, sok ideje lesz kitalálnia a férfi nevét. De végül mégsem volt sok ideje, harmadnapra már látszott, hogy fel fog épülni a templom. Raud kétségbeesetten sétálgatott a mezőkön, nem tudta, hogy találja ki az idegen nevét. Aztán meghallott egy kis éneket az erdőből, melyből minden kiderült. Az idegen, vagyis egy gonosz troll felesége énekelt a gyereküknek, melyből kiderült a troll neve. Így a farmer megmenekült, a troll pedig, nem bírván hallgatni a vasárnapi harangjátékot, elköltözött a hegyekbe. 
A templom megtekintése előtt megkerestük a templom melletti geocaching ládát is, ami majd kiszúrta a szemünket, mégis alig találtuk meg. A templomhoz közel van egy kis skanzen, ami zárva van sajnos a nyári időszakon kívül, de a házakat még ilyenkor is körbe lehet járni. Megnéztük ezt is. Itt főleg 18.századi, környékbeli épületeket állítanak ki. Útközben, tegnapi szállásunktól a templomig, rengeteg ház mellett láttunk egy érdekes gazdasági épületet, ami keskenyebb alsó részével egy kacsalábon forgó házikóra hasonlított, de nem tudtuk, hogy vajon mi lehet. Itt most kiderült, hogy ezeket az épületeket az élelmiszer tárolására használták. Rengeteg gazdasági épület tartozott egy norvég farmhoz. Minden tevékenységre külön kis épületet emeltek.
Mikor mindent megnéztünk, igyekeztünk a szállásunkra, amit egy Oslo melletti kisvárosban foglaltunk. Ezt az apartmant Airbnb-n találtuk. Ezt az oldalt is most használtuk először, és így elsőre nagyon pozitív volt vele a tapasztalatunk.

Vezetés: 190 km
Séta: 3919 m

Heddali fatemplom

Skanzen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések