A Kon-Tiki múzeum Osloban

Osloról nem sok jót olvastunk. Legalábbis abból a szempontból, hogy érdemes-e turistaként meglátogatni. Ennek ellenére sem hagytuk ki, bár városnézést így nem iktattunk be, csak egy múzeumlátogatást. Jobb is volt így, mert egész nap hideg volt és zuhogott az eső, csalódottak lettünk volna, ha emiatt nem nézhettük volna meg a várost. 
Így viszont több időnk volt a Kon-Tiki múzeumra, amit mindenképp látni akartunk. A Kon-Tiki múzeum több más múzeummal együtt, Oslo Bygdoy nevű félszigetén található. Érdemes lett volna más múzeumokat is megnézni, de ahhoz több nap kellett volna nekünk. Már ebben az egy múzeumban is annyi információ áradt ránk, hogy telítődtünk. Pedig itt van a Fram-múzeum is, ami a sarkkutatással foglalkozik, vagy a Viking hajómúzeum, a Néprajzi múzeum és a Tengerészeti múzeum is.
A Kon-Tiki múzeum Thor Heyerdalnak, modern kori norvég felfedezőnek állít emléket. Heyerdal, öt tárásval együtt, 1947-ben, első kalandja során, egy tutajjal, a Kon-Tikivel, átkelt a Csendes-óceánon. Dél-Amerikából Polinéziába hajóztak át, 101 nap alatt. Ezzel azt bizonyítva, hogy a csendes-óceáni szigetek első telepesei nem csak Ázsiából, hanem Dél-Amerikából is érkezhettek. Az expedícióról könyvet is írtak, és filmet is forgattak, melyet Oscar-díjjal jutalmaztak.
Amint beléptünk a múzeumba, rögtön a tutaj mellett találtuk magunkat. Nem egy másolat van kiállítva, hanem az eredeti hajó. Itt leírják az expedíció történetét, majd a következő teremben Polinéziáról tudhatunk meg többet, ahol Heyerdal antropológiai vizsgálatokat folytatott. A múzeum nagyon kreatívan van berendezve, a tutajt alulról is meg lehet nézni, úgy van elhelyezve, mintha csak a vízen lebegne. A következő teremben már Heyerdal következő expedíciójának hajóját tekinthetjük meg. Ebben az esetben azt szerette volna bizonyítani, Rá nevű papíruszhajójával, hogy Amerikát már Kolumbusz előtt jóval korábban elérték afrikai hajósok egyiptomi stílusú hajóikkal. 
1969-ben indult el Marokkóból nemzetközi csapatával, de a hajó több mint 6000 km megtétele után elsüllyedt. 1970-re megépítették a Rá II nevű hajót és ezúttal teljesítették a tervet, 57 nap alatt áthajóztak Afrikából Dél-Amerikába. 
Heyerdalnak volt egy harmadik expedíciója is. A Tigris nevű hajóval 1978-ban Irakból indult el. Ezzel az expedícióval azt bizonyította, hogy a mezopotámiaiak kereskedtek az Indus-völgyi civilizációkkal. Miután ezt a távot megtették a Perzsa-öbölben, Thor a Vörös-tenger felé irányította hajójukat. Dzsibutinál azonban meg kellett állniuk, mert a Vörös-tengert körülfogó országok azokban az években különböző háborúkban vettek részt, így nem hajózhattak tovább. Ekkor Thor felgyújtatta a hajót, tiltakozásul a háborúk ellen.
A múzeum megtekintése után elhagytuk Oslót és nem sokkal később immár Norvégiát is. Ezt az éjszakát már Svédországban töltöttük, nem messze Göteborgtól.

Vezetés: 292 km
Séta: 3421 m



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések