Las Vegas, a bűn városa vagy a szórakoztatás fellegvára?


Sokáig tartott, mire megírtam ezt a bejegyzést, mert nehezen találtam eddig a szavakat Las Vegasra. Sosem vágytam ide annyira, de úgymond kötelező állomása egy ilyen nyugat-amerikai útnak, mint a mienk is. Aztán, ahogy kezdtük szervezni az utat, egyre jobban érdekelt, hogy milyen lehet. Mikor odaértünk, akkor viszont teljesen megváltozott a véleményem. Igaz, hogy sok rosszat lehet mondani Las Vegasról, mégis engem valamiért nagyon megfogott, nagyon jól éreztük itt magunkat. Igaz mi csak a Strip-et, Las Vegas fő attrakcióját jártuk három napig, a külsőbb részeknek viszont ehhez nem sok köze van, de amit itt láthatunk, az valami fantasztikus. Akárhova néz az ember, mindenhol lát valami feltűnőt, csillogót, állandóan szól a zene valahonnan, még az utcán is, vásári hangulat van. Turisták, bulizók és szerencsejátékosok tömege jár-kel fel-alá a Stripen, költi a pénzét, mert itt aztán van mire.


Szerencsére remek szállást találtunk, nagyon kedvező áron, a Striptől csak 10 perces sétára, így bármikor mi is csatlakozhattunk a tömeghez a kaszinók világában. A Flamingo Roadon jutottunk ki a Stripre, így épp a legnagyobb nyüzsgés közepében találtuk rögtön magunkat. Olyan világhíres kaszinók/hotelek között, mint a Flamingo, amit még 1946-ban Bugsy Siegel, a híres gengszter építtetett, a hatalmas Caesars Palace komplexum, vagy a Bellagio, az óriási szökőkúttal.

Caesars Palace
Minden kaszinóba nyugodtan be lehet sétálni és onnantól kezdődhet a játék. Hatalmasabbnál hatalmasabb játéktermekben találtuk magunkat, ahogy ismerkedtünk Vegasszal. A legtöbb lehetőség arra van, hogy különböző nyerőgépekbe, félkarú rablókba „dobáljuk” a pénzünket. Csak idézőjelben dobáljuk, mert az apróval már nem kell bajlódni, papírpénzeket vesznek be a gépek. Ha nyerünk, akkor pedig egy vouchert kapunk, rajta a nyert összeggel és ezt egy automatánál válthatjuk készpénzre. A gépeken kívül asztaloknál is játszhatunk – pókert, rulettet, black jacket és még számtalan játékot. Ezekből is vannak olyan asztalok, ahol már gépek helyettesítik a krupiét. Vannak érdekes asztalok, például a lóverseny szimulátor, ahol játéklovak befutási sorrendjére lehet fogadni. De aki ezzel nem elégszik meg, az minden kaszinóban megtalálja a fogadóirodát is, ahol bármilyen sporteseményre lehet fogadni és meccseket is folyamatosan közvetítenek.


És ez még csak a töménytelen játéklehetőség, ezenkívül minden este rengeteg koncert és show közül lehet válogatni. De az utcán is sok a látnivaló. Első esténken a New York-New York kaszinó előtt, a Brooklyn hídon ingyenes rendezvény volt, koncertekkel, aztán másnap a Bellagio előtti táncoló szökőkút műsorát néztük meg. Harmadik nap pedig a Mirage előtti vulkán kitörését néztük végig. És akkor még ott voltak mindig az olyan kisebb látványosságok, mint a Venetian velencei mintára épült palotája a gondolákkal, vagy a Paris hotel kicsinyített Eiffel-tornya, hőlégballonja és diadalívje. A New York-New York nevéhez méltón a város legfontosabb nevezetességeit mintázza meg, amik között egy félelmetes hullámvasút is cikázik. A Caesars Palace talán a leghatalmasabb komplexum, tele római épületek másolataival, az MGM kaszinója előtt pedig egy hatalmas oroszlán őrködik. A Mandalay Bay hotel előtt ázsiai stílusú park van, pálmákkal, szökőkutakkal, kőelefántokkal. Benn pedig akkora terek, mint egy kis város utcái. Innen egyébként külön, ingyenes villamos visz át a szomszédos Luxorba, vagy a következő Excalibur kaszinóba. A futurisztikus villamos a föld felett pár emelettel jár, így jó kilátás nyílik az utcára. A Stripen egyébként éjszaka nem érdemes autóval közlekedni, viszont a többi Stripen lévő kaszinó között is jár egy ugyanilyen futurisztikus villamos, a Monorail, ami viszont sajnos nem ingyenes. 

Paris

New York - New York

Mandalay Bay

Flamingo

Mi is kipróbáltuk a szerencsénket Vegasban, de csak nyerőgépeken, 25 centes és 1 $-os tétekkel. Nagyobbat nem mertünk kockáztatni, így asztalhoz nem ültünk le játszani. Ott minimum 5 $-os tétek voltak és nem valószínű, hogy jól veszi ki magát, ha csak egy játékra ül le valaki. Így viszont legalább nem csak tapasztalattal lettünk gazdagabbak, hanem maradt egy kis nyereségünk is.



Ami nem tetszett a városban az a mértéktelen pocséklás. Bár ez az USA-ra sajnos amúgy is mindenhol érvényes, de itt aztán különösen látszik, hogy senkit nem érdekel a takarékosság, a környezetvédelem és, hogy nem itt fog a fogyasztói társadalom átalakulni fenntarthatóvá.


Előző
Folytatás

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések