Sequoia & Kings Canyon Nemzeti Parkok


A Sierra Nevada nyugati részén találjuk szintén, ezt a két, a Yosemitéhez nagyon hasonló nemzeti parkot. Főleg a hatalmas mamutfenyő ligetekről ismertek és arról, hogy itt találhatóak a világ legnagyobb fái. Nem a legmagasabbak, mert azok a Kalifornia nyugati partvidékén élő örökzöld mamutfenyők közül kerülnek ki, és nem is a legnagyobb átmérőjűek, mert azt a címet egy mexikói mocsárciprus viseli.


Viszont ezeknek a fáknak a legnagyobb a térfogatuk. A Sequoia Parkban él a világ legnagyobb fája – General Sherman – a Kings Canyon parkban pedig a világ második legnagyobb fája – General Grant.

A világ két legnagyobb fája
Mindkettőt megnéztük, de érdekes módon, nekünk a Yosemitében látott Grizzly Giant nevű mamutfenyő, ami csak a 25. a sorban, nagyobbnak tűnt ezeknél. Valószínűleg ezek a fák magasabbak jóval a Grizzly-nél, aminek viszont robosztusabb a talpazata, márpedig, mi csak azt tudjuk jól megfigyelni, ezért tűnhetett ő a legnagyobbnak a mi szemünkben.

Hatalmas kidőlt mamutfenyő (Spring tree) gyökere
Más is van azért, amiért érdemes ezekbe a parkokba is ellátogatni, nem csak a mamutfenyő erdők. A Kings Canyon parkban a legizgalmasabb nyilván maga a kanyon lenne, de ez egyrészt sajnos egy kicsit kiesik az útvonalból, másrészt pedig az út is le volt zárva ott jártunkkor. Erre számítsunk a nemzeti parkok meglátogatásánál, bármelyik évszakban járunk itt. Nyáron főleg az erdőtüzek miatt, télen a havazások miatt lehet számítani korlátozásokra. Szezonon kívül pedig, még ha jó idő is van, lezárnak látogatóközpontokat, csak mert kevesebb a látogató, és esetleg utakat is, felújítás miatt. A Three Riversből a Sequoia Nemzeti Parkba vezető úton is épp útfelújítások vannak, és ez azzal jár, hogy egy-két órára is megállíthatják a forgalmat, mindkét irányból.

Út  a Kings Canyon és Sequoia Nemzeti Parkok között
Mivel magához a kanyonhoz nem jutottunk el, a nemzeti park nyugati, kisebbik részét néztük meg. Autóval tudunk felmenni egy kanyargós, keskeny kis úton, a közel 2300 méteres magasságban lévő parkolóig, majd egy kis sétával a körtúra útvonalon (loop trail) a Panoramic Point-hoz jutottunk, melyről, mint neve is sugallja gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé. Rálátunk a Sierra Nevada magas hegycsúcsaira, a Hume tóra és magára a kanyonra is, melyről a nemzeti park a nevét kapta. A kilátás mellett még a teljes csend miatt érdemes ide feljönni. Nem hallatszódik fel az autók zaja, nem zúg semmilyen elektromos készülék és még turista sincsen olyan sok. Jó érzés egy kicsit teljes nyugalomban lenni, amit csak a madarak hangja zavar meg esetleg.

Kilátás a Panoramic Pointról
Ami még tetszett nagyon, bár épp ennyire rossz is volt látni, az a Big Stump nevű túraútvonal volt. Ezen az útvonalon azt mutatják be, mekkora mamutfenyőket vágtak ki nagyjából 100 évvel ezelőtt. Az útvonal végig hatalmas fatönkök mellett halad el. Még a 19. század végén, 20. század elején vágták ki az ezer évesnél is idősebb fákat és mivel ezek a fák nagyon hosszú idő alatt bomlanak le, szinte még mindig ugyanolyan állapotban vannak meg, ahogy annak idején otthagyták őket a favágók. 

Ádám "tönkre ment" :)
 A legnagyobb tönkre, amit Mark Twain után neveztek el, lépcső vezet fel. Ezt az 1700 éves fát, két ember 13 napon keresztül vágta ki, kézi baltákkal 1891-ben, azért, hogy egy-egy szeletét egy londoni illetve egy new yorki múzeumban állíthassák ki.

Mark Twain tönk
A Sequoia Nemzeti Parkban sikerült autóval is átmennünk egy kidőlt mamutfenyőbe vágott alagúton, majd egy rövid túrával egy szintén kidőlt mamutfenyőbe épített nyári lakhoz értünk el, amit még az 1860-as években alakított ki Hale Tharp, a környék első európai származású lakója.

Hale Tharp kunyhója

Ma már nem vágnak alagutakat mamutfenyőkbe
A legjobb túra viszont a Moro-szikla (Moro Rock) tetejére visz fel. Ez egy hatalmas kúp alakú gránitszikla, mely vulkáni tevékenység révén jött létre. Nem hosszú séta fel a tetjéig, viszont közel 400 lépcsőfokot kell fellépkedni, hogy belássuk a Sequoia Nemzeti Park nagy részét. Már ha nem olyan ködös időben sikerül felérni, mint nekünk:

Kilátás jó időben vs. kilátás ködben

Háttérben a köd
Bár a kilátásban nem tudtunk gyönyörködni, ennek ellenére is érdemes volt felmászni, nagyon izgalmas az útvonal. Tériszonyosaknak nem ajánlott!


Keskeny ösvények a sziklák között

Meredek lépcsők, sokszor alacsony korlátokkal
Előző

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések