Pacific Coast Highway - Kaliforniai 1-es számú út


A Csendes-óceán partja mentén, szinte egész Kalifornia hosszúságában húzódik a Pacific Coast Highway, az 1-es számú főútvonal. Legtöbben San Francisco és Los Angeles között vezetnek rajta végig. Legszebb része a Monterey és a San Luis Obispo városok közötti, de már San Francisco és Monterey között is érdemes megállni néhány ponton, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik az óceánra és a part menti sziklákra.

Davenport beach

Natural Bridges State Park
Hosszabb megállót mi a Carmelhez közeli, Point Lobos természetvédelmi területen iktattunk be. Itt még magyar nyelvű tájékoztatót is találtunk. Ebben a parkban sok sétaútvonal található, az óceánparton, a sziklákon keresztül és a part menti kisebb erdőségekben is. A már eddig látott állatfajok, ezen a területen is nagy számban élnek. Tengeri vidrák, oroszlánfókák, kikötői fókák (ahogy itt nevezik őket), mókusok, különböző madarak. December-januárban, illetve március-áprilisban, még a bálnák vonulását is meg lehet figyelni, ha elég szerencsések vagyunk. A park nevezetes látványossága még a ciprusfa-liget. Kevés fa bírja ezt a klímát és a folyamatosan érkező sós párát az óceán felől.

Point Lobos State Reserve

Cédrusfák a parton
A parkban felhívják a figyelmet a mérgező tölgyre is, magyarul ez a mérges szömörce lehet, mellyel nagyon kell vigyázni, hogy ne érjünk hozzá, mert komoly kiütéseket, égő, fájdalmas hólyagokat tud okozni. Próbáltuk meghatározni, melyik is lehet ez a növény, hogy biztosan ne érjünk hozzá, de a rajz alapján nehéz volt felismeri. Egy fotós, aki valószínűleg sokadjára járt már a parkban, látta, hogy nagyon vizsgáljuk a növényeket, és rögtön a segítségünkre sietett. Elmondta, hogy ismerhetjük fel a növényt és, hogy vigyázzunk, a ruhánkra se kerüljön, mert még úgy is hetekig tud bőrproblémákat okozni. Próbálta megmutatni, melyik növény az, de csak távolabb látott néhány hajtást, úgy tűnt a legtöbb bokron még szerencsére nem hajtottak ki a mérgező levelek. Mindenesetre érdemes vigyázni velük, ha arra járunk. Az egyik parkőr is mutatta a kezén, milyen sérülést tud okozni, mikor ott ér az ember bőréhez, ahol már nem védi a kesztyű.

A parkból még egy darabig tovább mentünk délre, Big Sur felé, ami a leggyönyörűbb része a part menti útnak. Útközben érdemes megállni a Bixby-híd előtti parkolóban, és megcsodálni ezt az építésekor, 1932-ben, egyedülálló építészeti remekművet.


Bixby Bridge

Előző

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések