Róma tengerpartján

Jó időben érdemes egy napot rászánni a pihenésre, fürdőzésre is. Róma tengerpartjára 1 metrójeggyel el lehet jutni (1,5 Eur). Mi a Terminitől metróztunk a Roma Porta San Paolo vasútállomásig, ahol átszálltunk a mi HÉV-ünkhöz hasonlító vonatra, és nagyjából 1 óra alatt már meg is érkeztünk Ostiába.
Útközben, aki még nem látott elég ókori emléket, leszállhat Ostia Antica megállónál is, ahol nagyon jó állapotban maradtak meg a korabeli város romjai. Akkoriban ez a település volt Róma kikötője, de a több, mint 2000 év alatt, a Tevere feltöltötte a partot és a Tirrén-tenger most már messzebb terül el Rómától.
Mi nem álltunk itt meg, a tengerpartra igyekeztünk és csak a Lido Central állomáson szálltunk le. 5- 10 perc séta volt, mire a parthoz értünk. Sajnos nincs igazi tengerparti sétány, a legtöbb partszakasz magánkézben van, belépődíj ellenében lehet a partra lemenni csak. Ezért cserébe napernyőt és nyugágyat adnak. Viszont van egy hosszú móló a parton, ennek mindkét oldalán van egy-egy lejáró a tengerhez és ott már, közvetlenül a tenger partján, mehetünk mindkét irányba, sétálni nyugodtan lehet ingyen is, végig a víz mellett. Csak ne feküdjünk le a törülközőnkre, azt nem szeretik a fizetős vendégek. A mólótól egyébként még olyan 10 percnyi sétára északra van egy ingyenes strand is, nyugodtan elsétálhatunk odáig a fizetős strandokon keresztül.
Mi pénteken voltunk, és hiába volt az a legmelegebb nap a kintlétünk alatt, nem volt tömeg a parton. Valószínűleg hétvégén más a helyzet, a rómaiak nagy része itt töltheti a szabadidejét. Ezt egyébként még Mussolini kezdte el szorgalmazni, ő építette a vasútvonalat is, hogy a városiak gyorsan elérhessenek a tengerhez.
Annak ellenére, hogy elvileg tilos, rengeteg árus is járkál a parton a strandolók között. Lehet kapni mindent, amire szükség lehet egy lazulós napon – sült kukoricát, hideg üdítőt, napszemüveget, kendőt, felfújható játékokat és minden egyebet is, amire semmi szükség a parton – retikült, övet és hasonló árukat.
Néhány ivókutat itt is lehet találni, a szabadstrandon is például, és persze rengeteg étterem, kávézó is van a part menti utcákon.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések