Róma júliusban


Úgymond véletlenszerű ötlet alapján, vettünk két olcsó repülőjegyet Rómába. Minden tekintetben elszámoltuk magunkat. Nem elég, hogy alig pár napja érkeztünk haza a Duna-túrából, de kiderült, hogy júliusban Róma még abszolút főszezon, sok emberre lehet számítani a városban, annak ellenére is, hogy folyamatosan 30 fok körül van a hőmérséklet. Végül sikerült mindkét tényezőt kiküszöbölni, és fantasztikus 5 napot töltöttünk el Olaszország fővárosában.
Az időjárással amúgy is szerencsénk volt, még éppen kánikula előtt érkeztünk. Alig volt 30 fok felett a hőmérséklet, de azért mi így is betartottuk a sziesztát a legmelegebb órákban, és így még a tömeget is elkerültük.
4 éjszakát töltöttünk a városban és sikerült minden időnket jól kihasználni. Szállásunk a Termini pályaudvartól nem messze volt, ahonnan jól megközelíthetőek a belváros nevezetességei, még gyalogosan is. Mi mindenhova gyalog mentünk, csak a Vatikán bejárása után szálltunk metróra, az egy kicsit odébb fekszik a pályaudvartól.
A mi taktikánk az volt, hogy reggelente már 6 órakor indultunk várost nézni és 11-dél körül visszamentünk a szállásra. Kb. 4-ig pihentünk, utána már ismét egész jó idő volt és estig csak egyre kellemesebb lett a levegő. Kora reggel alig voltak még az utcákon, így nekem az volt a kedvenc időszakom, este pedig, naplemente előtt voltak a legszebbek a fények a fotózáshoz.
Egyetlen hátránya volt ennek a módszernek, hogy hiába voltunk például a Colosseum mellett két alkalommal is, mindkétszer zárva volt. A múzeumok, nevezetességek nyitvatartása nem igazodik az időjáráshoz. Pedig a Colosseum, a Forum Romanum és a Palatinus-domb bejárására a déli órák pont nem a legalkalmasabbak. Ami a napközbeni forróságot enyhíteni tudja, az az, hogy mindenfelé a városban sétálva ivókutakat találhatunk. Ezekből teljesen jó minőségű, tiszta víz folyik, teljesen ingyen, így érdemes magunkkal palackot hordani, mindig újra tudjuk őket tölteni. Ha befogjuk a kifolyó alját, egy kisebb lyukon felfelé kezd el spriccelni a víz, így könnyítve meg a szomjas ember dolgát. Arra nem jöttünk rá, hogy miért nincsenek csapok ezeken a kutakon, miért nem lehet őket elzárni.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések