Pénzügyek


Bár a blog címe másfél év szabadság lett és ez is volt az eredeti elgondolás, Ádám januári balesete több tervünknek is keresztbe tett. Mikor februárban kiderült, hogy biztos nem fogunk tudni elutazni hosszabb időre még 3-4 hónapig, rögtön elkezdtünk az anyagiakon is gondolkozni. Hogy fogunk kijönni a pénzünkből, hogy fogunk tudni újra hosszabb útra elindulni, ha pár hónapot tétlenül ülünk, ha nincs bevételünk és még az előre vásárolt repülőjegyeket, hajójegyet, szállást sem tudjuk ingyen visszamondani.
Gyorsan át kellett variálni a terveinket és gondolkozni kezdtünk a lehetőségeinken. Pénzt egyelőre csak munkával tudunk keresni, így körbe néztünk újra munkafronton. A munkaerőhiány komolyságát jelzi, hogy két héttel azután, hogy frissítettem a profilomat az egyik internetes álláskeresési portálon, már munkába is álltam, sőt két ajánlatom is volt. Az más kérdés, hogy az egyik ajánlat, bár határozott időre szólt, tehát ideális lett volna, de Budapesten volt, és nem hajlottak rá, hogy heti két-háromszor otthonról dolgozzak, így maradt a másik lehetőség, ami miatt viszont naponta kellett ingázni Bátonyterenyére, ahova kocsival kb 40 perc az út. Logisztikára kerestek munkaerőt az egyik helyi gyárba, az állásinterjún azonnal meg is beszéltük, hogy 3 nap múlva kezdek. Minden rendben ment, de a munkaviszonyom mégsem volt hosszú életű. Összesen 8 munkanapot sikerült náluk eltöltenem, bár ezt 3 hét alatt, a munkaszüneti napoknak köszönhetően. Nem bírtam a gyári légkört, a hangzavart, a szagokat. Fájt a fejem és különböző légúti problémák kezdtek előjönni, még ilyen rövid idő alatt is. De érdekes tapasztalat volt egyébként, minden nap úgy értem haza, hogy utána 1-2 órán keresztül meséltem Ádámnak, miket láttam, mit tanultam.
Ádámnak közben már kezdett alakulni egy munka, amit teljes mértékben otthonról végezhet, nagyon ígéretesnek tűnt, csak ugye, mint általában a nagy multiknál, itt is hosszadalmas volt a laptop és különböző hozzáférések megigénylése.
De még ezen kívül is találtunk más lehetőséget. Szintén teljes mértékben - saját számítógépről - otthonról végezhető munkalehetőséget az Appen nevű cégnél, Web Search Evaluator pozícióban. Sajnos nem bíztunk eléggé a cégben, és abban, hogy ez egy valódi munkalehetőség, és tényleg fizetni fognak, így nem vettük komolyan a felkészülési időszakot és pár héttel a kezdés után megváltak tőlünk, mert nem értük el a megfelelő szintet a feladatok megoldása során. Viszont legalább kiderült, hogy tényleg egy valós cég, mert a ledolgozott munkaórákat kifizették időben.
Közben a türelem meghozta gyümölcsét és Ádámnak szerencsésen összejött a távmunka, ami jó lehetőségeket hozott nekünk a későbbiekre nézve is. Nekem pedig maradt, hogy visszaszerezzem a lefoglalt szolgáltatások költségeit. A hajóútra biztosításunk volt szerencsére, ehhez csak össze kellett szedni a kórházi jelentéseket, leírni, mi történt és továbbítani a biztosító felé. Annak ellenére, hogy egyesült államokbeli biztosításunk volt, így is elfogadták a magyar kórházi papírokat. A probléma csak az volt, hogy nem tudták a pénzt átutalni, hanem csekket küldtek, amit elég nehéz volt itthon pénzre váltani. A szállással sem volt probléma, mert szerencsére még lemondható volt ingyenesen, így csak a repülőjegyek maradtak hátra. Sajnos biztosítást nem kötöttünk rájuk, mert vásárláskor nem volt egyértelmű, hogy van olyan légitársaság, ahol nem csak a több száz dollárral drágább flexi jegyekhez jár a lehetőség az átfoglalásra, ha nem tudunk adott napon utazni, hanem pár euróért illetve dollárért lehet venni biztosítást is. Ezzel az ilyen esetekben, mint a mienk, kérhetjük esetleg a jegy árának a visszatérítését, vagy még inkább ingyenesen átfoglalhatunk másik időpontra. Mivel ilyet nem vettünk, írtunk a légitársaságoknak szívhez szóló leveleket, de egy légitársaságon kívül, a többitől nem kaptunk pozitív választ, pontosabban válaszra sem méltattak. A Frontier Airlines politikája szerint, van lehetőség dátumot változtatni, de csak 90 napon belüli utazásra.
Azért nem hagytuk ennyiben. Tavaly már egyszer sikerült a bankon keresztül charge back eljárás keretében visszakapnunk a pénzünket, mikor a rigai szállásunk nem olyan volt, mint amit megígértek, így úgy döntöttünk, most is ezzel próbálkozunk. Ajánlom ezt a lehetőséget mindenkinek, aki online előre fizet valamiért, majd később nem azt a szolgáltatást kapja, amit ígértek neki, vagy önhibáján kívül nem tudja a szolgáltatást igénybe venni. A Frontier Airlineson kívül, a többi légitársaság ellen benyújtottunk a bankhoz mi is egy ilyen igényt, arra hivatkozva, hogy nem a mi hibánkból, hanem baleset miatt nem vettük igénybe a repülőtársaság szolgáltatásait és hogy próbáltuk őket megkeresni, hogy átfoglaljuk a jegyeket, de nem válaszoltak, így emiatt kérjük vissza a kifizetett összegeket. Szerencsére a bank részéről fel sem merült, hogy nem jár vissza nekünk a pénz, és az igényléstől számított néhány napon belül vissza is utalták az összes repülőjegy árát. De ekkor még azért 100 napot türelmesen kell várni, mert ennyi ideje még mindig van a szolgáltatónak, hogy visszaigényelje a pénzt. Ha ez is letelik, már biztosak lehetünk benne, hogy nálunk marad a pénz.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések